U Livnu i Tomislavgradu provedena akcija ‘Korupcija u zdravstvu’

doktori korupcija
Cilj je informirati građane o mogućnostima prijave koruptivnih radnji, kao i mogućnostima besplatne pravne pomoći koju nudi Antikorupcijska mreža Account, čija članica je i livanjski Centar za građansku suradnju. Unatoč hladnoći i jakoj buri, njegovi djelatnici i aktivisti dijelili su promotivni materijal i odgovarali na pitanja građana. Piše Večernji list BiH.
Uličnim akcijama prethodilo je anketno istraživanje o korupciji u zdravstvu u spomenutim općinama. Analizom je, među ostalim, utvrđeno da su građani nedovoljno informirani o pravima pacijenata, kao i o korupciji koja je prisutna u toj oblasti.
Stručna suradnica u CGS-u, Stjepana Ivanuš, kazala nam je kako je evidentno i to da ljudi ne vjeruju puno liječnicima te dodala: - Ali isto tako možda bi i dali mito ako je u pitanju sami život. Ono što je nekako bilo iznenađujuće jest da su svjesni da je to kazneno djelo i često se u biti apelira na to da bi bilo jako kvalitetno i poželjno osnivanje zdravstvenih vijeća na području samih općina.
Odgovor na naše pitanje: - Ima li korupcije u zdravstvu?, građani su uglavnom izbjegavali. Jedna od sugovornica kazala je kako nam o tome ne može puno reći i dodala: - Stvarno rijetko idem doktoru, hvala Bogu, dobro se osjećam, ali mislim da liječnici nisu ni dobro plaćeni, a posebno medicinsko osoblje. Oni imaju jako puno posla, vjerujte, ne bih taj posao radila ni za što!
Drugi su odgovarali kako se nisu susreli s tom pojavom, ali su čuli da je ima, da se priča o tome, dok su nam dvije gospođe kratko odgovorile: "Ne pitajte ništa, sad smo iz bolnice! Zaključite sami.".
Stoga članice Antikorupcijske mreže u BiH, uz potporu Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID, kroz ovakve aktivnosti i javno zagovaranje žele ohrabriti građane da prijavljuju koruptivne radnje uz objašnjenje da im je anonimnost osigurana, a u slučaju potrebe i besplatna pravna pomoć