Svetom Ivi pohitaj, pomoli se i zapivaj

Livno

Program je započeo svetom misom u crkvi Svetog Ive, a potom je uslijedio svečani mimohod u kojem su sudjelovali: HKUD “Sitan tanac” iz Šujice, HKUD “Naša ognjišta” Bistrica Žepče, KUD “Branimir” iz Benkovca, KUD “Rudine” Vidošo, HKD “Napredak” Uskoplje, “Humski glas” Neum i KUD “Kamšenica” Livno. Nakon predstavljanja društava uz oduševljenje nazočnih uslijedio je i pojedinačni nastup svih osam društava.

Zapaženi nastupi

Nazočnima se prvi obratio predsjednik KUD-a “Kamšenica” Miroslav Ćurić izrazivši zadovoljstvo što je i ove godine u povodu Svetog Ive organizirana smotra folklora, pučkih napjeva i običaja pod nazivom “Svetom Ivi pohitaj, pomoli se i zapivaj”. Istaknuo je da KUD “Kamešnica” od 2005. ima više od 85 službenih nastupa, od čega 20 izvan Livna, a na prošlogodišnjoj smotri folklora u Slavonskom Brodu najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji proglašena je upravo članica ovog društva Anđela Perković.
“KUD je do sada nastupao na mnogim smotrama diljem BiH i Republike Hrvatske, kao i na Livanjskoj noći u Zagrebu i Zürichu. Veseli nas što se sve veći broj najmlađih zanima za učlanjivanje što svakako pruža perspektivnu razvoju ovog društva”, kazao je Ćurić.

Baštinici kulture i tradicije


Ćurić je istaknuo da je KUD “Kamešnica” kao baštinik kulture i tradicije ovog prostora osnovan 1972..
“Rad društva ugašen je osamdesetih godina prošlog stoljeća, a ponovni rad društva obnovljen je krajem 2005. U okviru društva djeluju folklorna, muška i ženska pjevačka skupina, dječja folklorna i pjevačka skupina. Trenutačno brojimo oko 80 članova koji promiču tradiciju, običaje i kulturno nasljeđe Hrvata ovog podneblja. Imamo trideset članova uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, trideset članova od petog do osmog razreda i 30 odraslih članova. Njegujemo tradiciju i običaje našeg kraja, a ljudi to vole i zato su smotre uvijek dobro posjećene, a i broj članova društva je u porastu”, kazao je Ćurić.

KUD-a “Kamešnica” imao 85 nastupa

Predsjednik KUD-a “Kamšenica” Miroslav Ćurić u svom obraćanju brojnoj publici izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine u povodu Svetog Ive organizirana smotra folklora, pučkih napjeva i običaja pod nazivom “Svetom Ivi pohitaj, pomoli se i zapivaj”. Istaknuo je da KUD “Kamešnica” od 2005. ima više od 85 službenih nastupa, od čega 20 izvan Livna, a na prošlogodišnjoj smotri folklora u Slavonskom Brodu najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji proglašena je upravo članica ovog društva Anđela Perković.

(Dnevni list)