Ruši se bespravno izgrađena džamija u Livnu

Nalog za rušenje džamije izdao je građevinski inspektor opštine Livno Hrvoslav Perković.
Glasnogovornik Uprave policije MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak potvrdio je Srni da će se rušenju vjerskog objekta - prizemlju i nezavšenom prvom katu, pristupiti bez asistencije lokalne policije, jer inspekcija zahtjev MUP-u nije dostavila osam dana ranije, niti je u zahtjevu navedeno zbog čega se traži asistencija policije.

Zbog bespravne gradnje, građevinski inspektor izdao je rješenje o obustavi radova na objektu 11. srpnja 2010. godine i naredila Medžlisu IZ Livno da u roku od sedam dana sruši izgrađeni dio, ali to nije učinjeno.

Općinsko vijeće Livna nije prošlog mjeseca dalo pozitivno mišljenje za izgradnju ovog vjerskog objekta u Sturbi uz obrazloženje da tu nikad nije bilo džamije, te da bi zbog toga bilo potrebno mijenjati Prostorni plan općine.

Izgradnja džamije u Sturbi izazvala je burno reagovanje mještana Mjesne zajednice Vidoši koji u kojoj živi oko 3.500 Hrvata, koji smatraju da se džamija ne može graditi bez njihove suglasnosti.

Formirali su odbor za potpisivanje peticije za rušenje džamije koju je potpisalo više od 1 500 mještana koji su vršili stalni pritisak na inspekciju da se izgrađeni dio muslimanskog vjerskog objekta odmah sruši.

Izgradnja muslimanskog vjerskog objekta u Sturbi podigla je međunacionalne tenzije između mještana hrvatske i muslimanske nacionalnosti u ovom selu, radi čega je lokalna policija vršila svakodnevne ophodnje u ovom dijelu livanjske općine.

srna