'Ravanjski bronzin' označio uspješnu turističku sezonu u Ravnom

Livno, Ravno, Ravanjski bronzin

Manifestacijom promocije gastronomske ponude lokalne zajednice "Ravanjski bronzin" u subotu je u Ravnom simbolično označen kraj turističke sezone.

"Cilj današnje manifestacije je očuvanje i promocija tradicionalne i povijesne gastronomske ponude. Promoviramo Ravno, tradiciju, želimo obogatiti ponudu. Razvoj općine Ravno baziran je na razvoju turizma. Imamo sve veći broj gostiju, dolazaka i noćenja. Ja vjerujem da ćemo u skorom periodu postati vrhunska destinacija ruralnog turizma", izjavio je načelnik općine Ravno Andrija Šimunović, priopćili su organizatori.

Ravanjski bronzin bio je izvrsna prilika da gosti kušaju lokalna jela poput pirjana. Za pirjan su potrebne najmanje tri vrste mesa u približno jednakom omjeru, a obično se koristi govedina, sušena ovčetina i domaća kokoš. Meso se izreže na krupnije kocke i staviti u veći lonac, te prelije hladnom vodom. Kuha se na laganoj vatri dok se ne odvoji od kosti.

Zatim se jelo prohladi, ocijedi i očisti od kostiju, pa se meso vrati u vodu u kojoj se kuhalo i na laganoj vatri kuhate još najmanje tri sata dok voda gotovo ne ispari.

Dragan Čokljat, vlasnik hotela "Stanica Ravno", kazao je kako je današnja manifestacija bila odlična prigoda da se uživa u lijepom vremenu i lokalnim specijalitetima.

"Na ovoj manifestaciji želimo predstaviti lokalnu gastronomsku ponudu. Tu su poznata jela poput ćeškeka i pirjana, janjetine ispod peke, lešo janjetine, domaći suhomesnati proizvodi. Kada to povežete sa prigodom da obiđete prirodu, kulturnu baštinu, odradite biciklističke ture, jednostavno imate vikend i više dana aktivnog i sadržajnog odmora, koji možete provesti u našoj zajednici. Mladi i stari uživaju u ovome, te su ovakvi događaji prilika da se svi okupimo. S ponosom mogu reći da je naš hotel ovog vikenda pun turista iz inozemstva te smo dosta toga napravili dobrog ove sezone, a za još bolje rezultate trebamo kontinuirano raditi na proširenju ponude", istaknuo je vlasnik hotela.

Hotel "Stanica Ravno" jedna je od značajnijih investicija u razvoj turizma lokalne zajednice, koji je i kroz podršku i suradnju sa USAID-ovim projektom "Diaspora Invest" potvrdio značaj suradnje sa iseljeništvu na jačanju lokalne turističke ponude.

Aktivnosti poput organiziranja "Ravanjskog bronzina" te pozitivni primjeri ulaganja povratnika i investitora iz dijaspore, pokazuju da male zajednice proaktivnim radom mogu napraviti važan iskorak ka razvoju turizma, ruralnom razvoju i održivim biznisima koji će kreirati nova radna mjesta i ulaganja u budućnosti, stoji u priopćenju.