Prilika za uzgoj voća svim mladim i neuposlenim osobama

Ministar Šljivić, Vlada HBŽ, uzgoj voća, Livno
Na posjedu od 25 000 m2 zasađeno je 10 000 m2 jabuka, 1 000 m2, (60 komada), šljiva i 1 000 m2 (60 komada) krušaka, te 12 000 m2 malina i 5 000 m2 lješnjaka. Cijeli posjed opskrbljen je sustavom navodnjavanja zvanim „kap po kap", čime se osigurao osnovni uvjet za uspješan prinos.

Ministar je izrazio oduševljenje viđenim i pozvao sve zainteresirane mlade i neuposlene osobe da razmisle o ovakvom obliku proizvodnje jer je ovo izuzetna prilika za razvoj ovog oblika uzgoja voća zbog klimatskih uvjeta koji prevladavaju na ovim područjima, osobina tla i prinosa koji se ostvaruju.

Naime, prema informacijama osoba koje se bave ovim vidom proizvodnje, prinosi koje daju malinjaci su 1,5-2 tone po dulumu, a otkupna cijena u prošloj godini je bila 3,20 KM po kilogramu. Zbog velike potražnje za ovom vrstom voća otkup je zagarantiran čime se ostvario glavni uvjet za ostvarenje prihoda.

Ministar Šljivić je kazao da će do kraja ožujka resorno ministarstvo održati predavanja na temu uzgoja jagodičarskog voća, a početkom mjeseca travnja još jedno predavanje na temu uzgoja voća na području Hercegbosanske županije. Kazao je također da će resorno ministarstvo nastojati u ovoj proračunskoj godini osigurati financijska sredstva kako bi se na bilo koji način stimulirala ova grana proizvodnje.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.