Prikupljeno preko 2000 potpisa protiv izgradnje džamije Ćurčinica

Livno, džamija, Livno, džamija, Livno, rušenje, Livno, prosvjedi, džamija, Livno, džamija, peticija, Livno, džamija, peticija, džamija, Livno, Ćurčinici
Potpisivanje peticije završeno je prošle nedjelje, a prema dostupnim podacima peticiju je potpisalo preko 2000 osoba, ali još nisu obrađeni potpisi iz 12 livanjskih sela. Inače, Koordinacija se ne protiv izgradnji džamije, ali samo u izvornom obliku prije rušenja.

Kako nam je rekao Željko Krišto, predsjednik Koordinacije, jedan od stavova Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je bio taj da se džamija Ćurčinica ne može obnoviti u izvornom obliku jer ne postoje nikakvi dokumenti koji bi mogli dokazati u kakvom je stanju bila prije rušenja.

"Svi ovi dokumenti postoje. Ovdje se radi o zlouporabi državnih i federalnih instuticija. Islamska zajednica odbila je obnoviti džamiju u izvornom obliku 2001.godine, iako je imala lokacijsku dozvolu izdanu od strane općine Livno. 2006.godine su očistili ruševine džamije, da bi 2007.godine džamija bila proglašena nacionalnim spomenikom kulture. Ovim činom prestala je bilo kakva nadležnost općine Livno", izjavio je Krišto, dodajući da je Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđena obnova svih porušenih vjerskih objekata u izvornom obliku uz sufinanciranje lokalnih vlasti.

"Izgradnjom džamije Ćurčinica ne samo da se narušava urbanistički plan općine Livno koji je donesen 2000.godine nego se krši zakon jer se džamija gradi na preko 90 posto dostupne površine što je zakonom zabranjeno", rekao je Krišto.

Nakon što budu obrađeni svi potpisi peticija će biti dostavljena načelniku općine Livno Luki Čelanu, Općinskom vijeću Livno, županijskom i federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Povjerenstvu za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i OHR-u.

Ukoliko nadležne institucije kojima bude dostavljena peticija ne budu je uzeli u obzir, Koordinacija je najavila prosvjede pa čak i pozivanje naroda na neposluh.


Luka Čelan, načelnik općine Livno

Nitko od nas nije protiv da se džamija izgradi u izvornom obliku. Međutim odlukom Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika BiH iz 2007.godine, džamija i cijeli prostor je proglašen nacionalnim spomenikom kulture čime je izuzet iz nadležnosti općine Livno. Zbog toga mi nismo mogli utjecati na izdavanje dozvola. Federalno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je izdalo građevinsku dozvolu za džamiju Ćurčinica. Novi projekt prema kojem se gradi Ćurčinica nije u skladu sa urbanističkim planom općine Livno. Općinsko vijeće je također tražilo obustavljanje radova dok se ne okonča sudski spor, odnosno tužba, koju je općina Livno pokrenula na Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog izdane građevinske dozvole. Mislim da bi bilo dobro da se obustavi izgradnja dok se taj spor ne riješi.

livno-online.com