Obustavljena izgradnja mesdžida u Sturbi kod Livna, Hrvati traže rušenje

Sporna munara

Međutim, nakon izlivene dvije deke i pokušaja daljeg zidanja, općinska inspekcija je po nalogu načelnika općine Luke Čelana zaustavila dalju gradnju zbog nepostojanja lokacijske i građevinske dozvole, što je priznao i imam u džematu Golinjevo-Potkraj-Sturba Husein ef. Topalović.

Gradnju peticijom pokušavaju zaustaviti i Hrvati ovog i susjednih sela, uz tvrdnju da na ovom prostoru nikad nije bilo islamskih vjerskih objekata, te da ih graditelji nisu informirali o svojim namjerama. Efendija Topalović je izjavio da nemaju namjeru graditi munaru, odnosno džamiju, te da je 17-metarska munara dezinformacija iz kafana. I on i glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić tvrde da se samo razgovaralo o eventualnoj munari manjih dimenzija, ali da ona nije obavezna, jer se radi o mesdžidu, a ne o džamiji koja bi, kako tvrdi vijećnik i potpisnik peticije Jakov Perković, mogla provocirati ovdašnje Hrvate koji hodočaste kod crkve u obližnjim Vidošima.

Poziv policiji

- Prvo se mora srušiti bespravo sagrađeni objekt, a potom sa nama Hrvatima razgovarati o tome može li se i kakav objekt graditi. Da se prethodno razgovaralo, garantiram da ne bi bilo problema niti nepotrebnih tenzija koje još uvijek mogu eskalirati, zbog čega policiju pozivamo da u tom smislu bude profesionalna - izjavio je Perković prilikom sučeljavanja na ovu temu na lokalnom radiju.

U IZ Livno tvrde da su i mesdžid u Potkraju gradili bez potrebnih papira koje su naknadno pribavili i da su očekivali isti razvoj situacije i u Sturbi. Mišljenja su da se ne treba srušiti već izgrađeno nego sačekati dodjela dozvola pa nastaviti obustavljene radove. Za to vrijeme potpisnici peticije insistiraju na poštovanju zakona, tj, rušenju, pa pribavljanju dokimentacije te izgradnji.

Dvije zabrane

Dio Livnjaka ovaj eksces dovodi u vezu sa nedavnim anonimnim pismom pristiglim Medžlisu IZ Livno, u kojem se navodno traži zabrana izgadnje katoličke crkve u blizini džamije u Guberu, za šta je Općinsko vijeće već dalo saglasnost. Po njima, ove dvije „zabrane“ predizborno koordiniraju zarad podizanja tenzija u korist vladajućih HDZ i SDA. (Dnevni Avaz)