Novoosnovana Livanjska zajednica u Frankfurtu izazvala podjele već nakon osnivanja

Novoosnovana Livanjska zajednica u Frankfurtu izazvala podjele već nakon osnivanja
To pitanje postavlja se nakon informacije da je ovog vikenda u Frankfurtu osnovana Livanjska zajednica čiju, kako prenose pojedini mediji, „Osnivačku skupštinu čine: Damir Marelja, Dubravko Šperac, Pavo Badrov, Ante Šandrk, Petar Ćosić, Nikola Kovač, Mario Šušak, Gordan Propadalo", a "Upravni odbor: Pavo Badrov, Dubravko Šperac, Ante Šandrk, Mario Šušak, Petar Ćosić, Damir Marelja".

Iako se i iz samog manjkavog priopćenja može naslutiti kakvo je izabrano vodstvo, čudi da osnivačka skupština nije temeljito pripremljena i najavljena u javnim medijima? Čudi također da prije njena osnivanja nije bilo javnog poziva, a niti su na osnivačku skupštinu pozvani mnogi poznati Livnjaci iz Frankfurta? Da jesu, zasigurno bi na osnivačkoj skupštini bilo prikupljeno više od, kako je napisano, „simbolično skupljenih 850 eura pomoći za teško nastradalog Jozu Klišanina".

Obzirom na veličinu i različitost prostrane Livanjske općine, zar osnivači nisu trebali pozvati predstavnike svih livanjskih mjesnih zajednica? Ako se mislilo ići u širinu, zašto nisu pozvani svi predstavnici sportskih i drugih klubova, predstavnici uspješnih tvrtki, restorana, kafića, ....kao i predstavnici javnih institucija i medija na čijem su čelu podrijetlom Livnjaci?

Zbog svega toga, opravdano se postavlja pitanje: ima li na ovaj način izabrano vodstvo legitimitet predstavljati stvarnu zajednicu Livnjaka iz Frankfurta i Njemačke?

Čudno da od toliko poznatih pravnika iz Frankfurta i okolice, koji su podrijetlom iz livanjske općine, na osnivačkoj skupštini nije izabran ni jedan od njih? Jesu se osnivači možda plašili da netko od uglednih pravnika ne ukaže na eventualne manjkavosti koje su su se događala ili se mogu događati prije i nakon osnivačke skupštine? Zašto na osnivačku skupštinu nisu pozvani i oni stariji Livnjaci koji desetljećima uživaju znatan ugled među iseljenim Hrvatima u Frankfurtu i šire, a koji bi svojim ugledom i savjetom dobro došli u vodstvo Zajednice?

Ta i druga pitanja čude mnoge Livnjake koji se pitaju: nije li prvi čovjek organizacije, koji se očito nameće i slika kao budući predsjednik Livanjske zajednice, (na)pravio Livanjsku zajednicu po svojoj i mjeri svojih najbližih suradnika? Obzirom da je ranija organizacija dviju Livanjskih večeri neslavno završile u Frankfurtu, zar se nije moglo i moralo i zbog toga paziti da kod osnivanja sve bude čisto i transparentno?

Kako to da jezgru izabranog vodstva čini manja skupina koja je interesno povezana kroz druge udruge? Ili, na koji način protumačiti činjenicu da u najužem vodstvu Zajednice ima članova (Mario Šušak, ...) koji nisu Livnjaci a niti imaju ikakve veze sa livanjskom općinom? Tko je, i s kojim ciljem, takve uopće zvao na osnivačku skupštinu, kad na nju nisu zvani ni predstavnici konzulata Hrvatske i BiH iz Frankfurta? Zašto je uopće birano vodstvo kad je osnivačkoj skupštini nazočilo tek dvadesetak ljudi, od kojih dobar dio njih kažu da su došli slučajno načuvši tek za održavanje osnivačke skupštine?

Zbog svih tih pitanja, koja stoje otvorena i koja bi samo mogla opterećivati rad buduće Livanjske zajednice u Frankfurtu, najčešći prijedlog koji se čuje je onaj da se sazove nova osnivačka skupština u koju će biti pozvani predstavnici svih livanjskih mjesnih zajednica te svi poznati i uspješni Livnjacima koji mogu pomoći rad Livanjske zajednice u Frankfurtu.

Fenix / Ivan Matić