Nema radnika koji ne ‘boluje’ barem 10 dana

Prema podacima iz županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje na području šest općina ove županije, prema njihovoj evidenciji u prošloj godini bilo je zaposleno 11.253 radnika u stalnom radnom odnosu i onih koji su prijavljeni na zdravstveno i mirovinsko-invalidsko osiguranje po drugim osnovama.

Na ime naknade za bolovanje u prošloj godini na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje isplaćeno je ukupno 255.966 KM, a najveći broj dana na bolovanju proveli su zaposleni na području općine Livno, oko 41,2 posto.

‘Bolesna’ statistika

Statističke brojke govore kako je svaki radnik u Hercegbosanskoj županiji prosječno na bolovanju proveo nešto više od jednog dana na teret županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Iako bi se dalo zaključiti kako zaposleni u ovoj županiji često obolijevaju, činjenica je kako je ostatak Federacije daleko gori.Prema službenim podacima federalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje, zaposleni u ovom entitetu u 2009. godini na bolovanju su proveli ukupno oko pet milijuna dana, odnosno svaki je radnik ‘bolovao’ u prosjeku desetak dana.

S obzirom na to da je prosjek za Hercegbosansku županiju jedan dan, statistika opet kaže da su neki u prosjeku ‘bolovali’ gotovo dvaput više.

slobodna dalmacija