Na području Livna odsječeno 96 sela i preko 5.500 stanovnika

Na području šest općina Herceg-Bosanske županije, zbog pogoršane situacije izazvane novim snijegom i neprohodnih magistralnih i regionalnih puteva, od općinskih sjedišta odsječeno je ukupno 96 sela i zaselaka u kojima živi oko 5 500 stanovnika, potvrđeno je jutros iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Direktor Uprave Civilne zaštite Frano Laštro rekao je lokalnom radiju da je, prema podacima koje je  dobio od općinskih stožera civilne zaštite, najteža situacija u općini Kupres u kojoj je zbog blokiranih lokalnih puteva odsječeno 30 sela, zatim u općini Bosansko Grahovo 22, Glamoču 20, Drvaru 13, Livnu šest i u općini Tomislavgrad pet naseljenih mjesta, u kojima nema životno ugroženih ljudi.

Laštro je potvrdio da su tijekom jučerašnjeg dana i sinoć otvoreni svi magistralni putni pravci, ali da se promet odvija otežano, zbog jakog vjetra koji stvara smetove, i u pratnji policije. Sva raspoloživa mehanizacija angažirana je na čišćenju lokalnih puteva i zametenih sela kako bi se život u županiju što prije normalizovao.

Prema njegovim riječima, u akcijama pružanja pomoći ugroženom pučanstvu angažirana su i dva terenska vozila deminerskih timova Uprave civilne zaštite FBiH koja su locirana u Livnu, a zbog velikih snježnih padalina i niske temperature i dalje je na snazi odluka o stanju elementarne nepogode i obustavi nastave u svim osnovnim i srednjim školama.

Laštro je potvrdio da je Crveni križ FBiH u saradnji sa Crvenim križom  Herceg-Bosanske županije jučer u poslijepodnevnim satima sa tri helikoptera EUFOR-a dopremio oko 300 paketa pomoći u hrani i lijekovima, koji će danas biti distribuirani ugroženom pučanstvu u svih šest općina ove županije.