Milanovićevi su preci livanjski junaci iz boja protiv Turaka

Na hiljadu i šest stotina
Osamdeset i sedam godina
Tri sokola Prolog priletiše
Na Cetinu ravnu doletiše
Tri brajena (brata) tri Milanovića
Koji bihu srca Zrinovića
Pava jedan, Bože drugi biše
A treći se Grgur zovijaše...

... tako je prije 300 godina pjevao Andrija Kačić Miošić o hrabroj braći Milanovićima koji su pred turskom silom u vrijeme Bečkog rata prebjegli u Sinj i tu se borili za njegovo oslobođenje od Turaka. Premda je i u Livnu nestalo guslarske pjesme, ova je neoborivo svjedočanstvo o precima hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Posjetom BiH ujedno je stigao u zavičaj svojih predaka. Budući da osobno ne poznajem nikoga od livanjskih Milanovića, to sam nazvao informacije. Tamo mi rekoše da je u imeniku zabilježeno 29 Milanovića iz Livna, a ja uzeh telefonski broj prvoga među njima, Branka Milanovića.

 

Ista loza

- Istina, svi su sinjski Milanović iz Livna - veli mi Branko koji se kao umirovljeni sudac vratio iz Gospića u rodno Livno.

U vrijeme Bečkog rata prebjeglo je više od pet tisuća duša s iz Livna, Duvna i Rame na područje Sinja, a pod vodstvom Duvnjaka fra Pavla Vučkovića. Vučkovići su podrijetlom Duvnjaci. Tamo i danas postoji najstarije groblje koje se zove Vučkovine, a Vučkovića ima samo u nadimcima.

Moji preci Pava, Grgo i Bože bili su hrabri ljudi i harambaše. Oni su odveli iz Livna 27 obitelji Milanović. I sobom odnijeli top kako i pjesma kaže. To znači najmanje 300 Milanovića, jer su tada obitelji bile veoma brojne. I borili su se za konačno oslobođenje od Turaka 1715. godine.

A kasnije, kad je turska vlast oslabjela, neki su se vratili u Livno, jer se tada živjelo od poljoprivrede i stočarstva, za što su u Livnu bili odlični uvjeti. Branko mi je još naširoko pričao kako su Livnjaci, Ramci i Duvnjaci prvi rod sa stanovnicima Sinjske krajine, što se može vidjeti i po istim prezimenima.

Također ističe da su svi Milanovići u Hrvatskoj podrijetlom iz Livna gdje danas žive u gradu, te selima Bila, Čosanlije, Prolog i Guber, a nestali su iz Komorana i Lištana. Iz livanjske loze je i čuveni fra Bože Milanović iz Istre. O Zoranu govori s ponosom.

- Nije što smo ista loza, nego je zaista pametan i odvažan - dodaje Branko.

- Nije to slučajno, genetika je iz njega progovorila. Njegovi preci nisu bili samo vojnici, nego i političari. A talent mora progovoriti makar u devetom koljenu. Zoran Milanović nije posjetio rodijake u Livnu, niti suprugino rodno mjesto Duvno, a u Sarajevu je doživio neugodnost zbog Lagumdžijina odbijanja da se dođe na svečanu večeru i Komšićeva prosvjeda što posjećuje dva HDZ-a.

- I Zoran se susreće s posljedicama rata s Turcima koji su vodili njegovi preci prije 300 godina. U BiH žive i Bošnjaci, a njihov prvi čovjek izjavljuje da je turski premijer Erdogan ujedno lider Bošnjaka. Kamo to vodi? I svaka čast Zoranu što se napokon bez fige sastao s legalnim predstavnicima Hrvata.

PETAR MILOŠ

Slobodna Dalmacija