Livno: Prosvjed policajaca i prosvjetnih djelatnika

Livno slikano sa Male kule

... usvoje budžet za tekuću godinu, jer su ostali bez plata, čime je ugrožena njihova egzistencija.

Predsjednik Sindikata radnika MUP-a Tino Krivić ponovio je zahtjeve policijskih službenika koji se odnose na usvajanje budžeta, poštivanje kolektivnog ugovora i davanje garancije da će biti usvojeni županijski zakon o platama policijskih službenika i zakon o platama državnih službenika i namještenika.

Njegovo obraćanje megafonom bilo je popraćeno aplauzima štrajkača i zvižducima iz pištaljki upućenim neodgovornim vlastima, a nakon što im se niko iz Vlade nije obratio, niti su htjeli primiti članove Štrajkačkog odbora, policajci i prosvjetni djelatnici mirno su se razišli i najavili novo protestno okupljanje ispred zgrade županijske Skupštine u Tomislavgradu.

Krivić je rekao da je Sindikat radnika MUP-a na ovakav scenario upozoravao od travnja prošle godine, ali da zahtjevi policijskih službenika nisu nailazili na razumijevanje vlasti, nego, naprotiv, da su ih svrstali u različite političke opcije, iako su tražili samo ono što im po Zakonu o radu FBiH i kolektivnom ugovoru pripada.

Krivić, koji je i predsjednik Štrajkačkog odbora, poručio je da je štrajk policajaca krajnja nužda njihove borbe za rješavanje materijalnog i egzistencijalnog statusa, da zahtjevi Sindikata ne izlaze iz okvira zakona i kolektivnog ugovora koji je potpisala aktualna Vlada, te da će štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

On je rekao da će policijski službenici za vrijeme štrajka obavljati samo nužne poslove koji se ne smiju prekidati, a to su intervencije po dojavama građana, uviđaji zbog prometnih nezgoda i kriminalnih djela i osiguravanje objekata, dok će šalter-sale samo primati zahtjeve građana u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, a policija neće kažnjavati i podnositi prekršajne naloge protiv građana.

Prvom danu štrajka i protestnom okupljanju policajaca i prosvjetnih djelatnika pridružili su se i članovi Sindikata MUP-a Posavske i Zapadnohercegovačke županije, a štrajkačima su stigli i brojni telegrami potpore iz drugih županija u FBiH.   

SRNA