Livno: Prekida se štrajk prosvjetara. Danas isplata plaća

Glavni argument resornog ministarstva je da je Sindikat stupio u štrajk u vrijeme trajanja stanja prirrodne nepogode na području HB županije. Presuda će biti objavljena u srijedu, 7.ožujka.

Također,  Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja potpisao je sporazum s dva HDZ-a () o "zaleđivanja" štrajka budući da su dobili jamstva da će Vlada HB županije biti što prije formirana.

Od danas kreće isplata plaća korisnicima proračuna HB županije, i to prosvjeti i djelatnicima MUP-a, a u srijedu ostalim.

Nakon razgovora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HBŽ-e i HDZ-a BIH i HDZ-a 1990. koje su inicirala dva HDZ-a u HBŽ-i došlo je do približavanja stavova.

Dvije političke stranke koje su najizvjesniji sastavni dijelovi buduće Vlade HBŽ-e obvezuju se da će učiniti sve u okviru svojih političkih kapaciteta kako ne bi došlo do aktiviranja štrajka koji Sindikat osnovnog obrazovanja zamrzava. Ukoliko ponovno dođe u pitanje socijalno-ekonomski položaj članova Sindikata isti zadržava pravo odmrzavanja štrajka bez potrebe pokretanja nove procedure.

Dva HDZ-a se obvezuju da će sva pitanja vezana za zahtjeve Sindikata rješavati žurno nakon imenovanja nove vlade i resornog ministra u pregovaračkoj proceduri.

Zabrinuti cjelokupnom situacijom zajednički sa ovog sastanka pozvani su svi politički odgovorni subjekti u HBŽ-e da se aktivno uključe u rješavanje situacije oko formiranja vlasti u punom kapacitetu u HBŽ-i.

Inzistiranje na razgovorima i inicijativa političkih stranaka koje su pokazale političku odgovornost donijela je trenutno prevladavanje ove situacije te ovim putem izražavamo zadovoljstvo što možemo u interesu prvenstveno učenika i roditelja, te kako ne bi nastavna godina u ovoj fazi došla u pitanje pozvati učenike osnovnih škola da sutra pristupe nastavi po rasporedu sati.

Poštovane kolege Štrajkački odbor Sindikata po punomoći Skupštine Sindikata zahvaljuje vam se na jedinstvu i potpori vodstvu Sindikata te vas pozivamo da se sutra javite na svoja redovita radna mjesta te da nastavimo nastavni proces. Stoji u priopćenju Sindikata.

Livno-online.com