Livanjski sir osvaja američko tržište

livanjski sir, Livno, Mljekara Puđa-Perković, sir, Udruga Cincar, Općina Livno, livanjski sir, sir, sirana, gastronomija, Livno, Sirana Puđa, Vlada Hercegbosanske županije, livanjski sir, Udruženja proizvođača sira
I dok je za poljoprivrednike rusko i tržište EU trenutno ograničeno, Omer Bratić tvrdi da već nekoliko tvrtki iz BiH uspješno posluje na američkom tržištu. Tamo je, kaže, lakše steći poziciju nego na europskom.
"Američko tržište je lakše za dobijanje dozvola, pošto ima dosta ljudi s naših prostora koji tamo imaju firme, lakša je distribucija. Možete na internetu, bukvalno, naći firme, poslati upit i stupiti u kontakt i možda ostvariti neku suradnju. Ono što je najbitnije je dobiti FDI broj, što isto nije previše teško", pojasnio je Omer Bratić, predsjednik Udruženja proizvođača sira u BiH. Piše Biznis.ba.
Amerikanci piju i čajeve od trava sa naših livada. Nedeljko Kusturić, proizvođač ljekovitog bilja, kaže da su naročito traženi voćni i čajevi od mente.
U Americi je otkrio veliki potencijal koji poljoprivrednici u BiH, tvrdi, definitivno trebaju iskoristiti.
"Ako vam kažem da sam prije 15 dana izvezao 500 kg matičnjaka na američko tržište, onda to sasvim dovoljno govori da mogućnosti izvoza postoje, s jedne strane, a s druge strane, ogromni potencijali u BiH postoje za proizvodnju", rekao je Nedeljko Kusturić, vlasnik tvrtke "Prirodno bilje".
I Maureen Cormack rado jede livanjski sir. Nije ljubiteljica ljutih paprika, ali hvali domaću rakiju. Smatra da se poljoprivrednici prvo trebaju posvetiti zadovoljavanju europskih standarda.
"Mislim da prvi korak Bosne i Hercegovine treba biti rad na ulasku na europsko tržište i dostizanje europskih standarda, a onda bih rado razgovarala o mogućnosti ulaska na američko tržište. Mislim da je to trenutno udaljen cilj i da je važno fokusirati se na ključne korake koje sam naglasila u mom govoru - kretanje ka EU, ali bih rado počela razmišljati i o kretanju ka SAD-u", rekla je Maureen Elizabeth Cormack, veleposlanica SAD-a u BiH.
Za razliku od Cormack, poljoprivrednici su optimističniji. Smatraju da im je američko tržište realna mogućnost. Pored paprika, sireva i čajeva, imamo još štošta ponuditi Amerikancima.