Livanjski sir i dalje bez zakonske zaštite

...trpe veliku štetu, ističu u Udruženju proizvođača livanjskog sira "Cincar".

Predsjednik udruženja Jozo Baković rekao je Srni da je projekt certifikacije, standardizacije i brendiranja livanjskog sira godinama na čekanju zbog dugotrajne procedure, zahtjeva i kriterija koje je postavila EU i neusvajanja adekvatne zakonske regulative na razini BiH.

Baković je podsjetio da se autohtoni livanjski sir, kao originalni proizvod izvorne kvalitete, jedino proizvodi na području općine Livno po precizno utvrđenim standardima, na nadmorskoj visini od 800 metara, gdje se uzgajaju domaće pasmine ovaca i muznih krava.

Na području ove općine registrirano je sedam većih proizvođača livanjskog sira koji je u ovom kraju prvi put proizveden 1885. godine u vrijeme Austro-Ugarske monarhije u BiH.

"Naš cilj je zaštititi njegovo ime i autentično geografsko porijeklo kako bi se spriječila proizvodnja surogata u raznim područjima BiH koji se prodaju kao originalni livanjski sir", ističe Baković.

Prema njegovim riječima, zbog nepostojanja zakonske regulative u ovoj oblasti proizvođači tradicionalnog livanjskog sira, čije mini-mljekare ispunjavaju sve standarde EU, svoj proizvod ne mogu izvoziti niti prodavati na slobodnom tržištu. Zbog toga su, navodi, prinuđeni da ga prodaju nakupcima koji zarađuju više od proizvođača.

Prema informaciji iz Agencije za sigurnost hrane BiH, koja je ovlaštena za registraciju i izdavanje certifikata o brendiranju proizvoda koji imaju određena svojstva, u BiH postoji 155 prehrambenih proizvoda koji ispunjavaju uvjete da postanu zakonom zaštićeni brendovi.

Na upitnik za zaštitu oznake originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane, koji je ova Agencija uputila u 144 općine, odgovor je stigao iz 54 lokalne zajednice - 32 iz Federacije BiH i 22 iz Republike Srpske, prenosi Srna.