Jakov vs. Mustafa

Livno, džamija
Gospodine Ceriću, vi manipulirate vjerskim osjećajima vaših vjernika, a nesposobnost i nestručnost vaših ljudi u IZ pokušavate braniti napadom na Hrvate. Takva vaša politika neće proći, bez obzira na vaše pismo koje ste uputili Visokom predstavniku, u kojem neistinito prikazujete stanje vezano za bespravnu gradnju objekta u Sturbi. Ovakva vaša politika može imati nesagledive posljedice za sve, a prije svega za same muslimane u Sturbi, jer vi kao njihov duhovni vođa stvarate kontrolirani kaos, te raspirujete međunacionalnu i međuvjersku mržnju u BiH.

Vaše pozivanje na toleranciju i suživot služi samo za jednokratnu uporabu s ciljem homogeniziranja muslimana uoči predstojećih izbora, jer ste svjesni dubokih podjela unutar muslimanskog naroda. Pozivate se na toleranciju, a širite mržnju. Širenje međunacionalne i međuvjerske mržnje nije ništa drugo nego zazivanje aveti prošlosti s početka devedesetih godina kada je mržnja nadvladala razum.

U pismu Visokom predstavniku iznijeli ste niz neistina na račun hrvatskog naroda, HVO-a i mene osobno. Nisam nikakav lokalni šerif kakvim me pokušavate prikazati. Borim se za poštivanje zakona bez obzira na koga se odnosio. Pozivam institucije pravne države, a prije svega tužiteljstvo i policiju, da provjere vaše tvrdnje, jer ako su točne, za njih bi netko morao odgovarati. U protivnom, vi će te biti odgovorni za širenje neistina na račun Hrvata. Vaše pismo vas prikazuje kao deklarirana mrzitelja Hrvata u BiH.

Vaš Glavni livanjski imam Dževad Hadžić na našem zajedničkom sastanku kod načelnika livanjske Općine, rekao je, citiram: „Politika Islamske zajednice je u svakom mjestu gdje žive muslimani sagraditi vjerski objekt.“ To je politika islamizacije BiH, neuvažavanja drugoga i drugačijeg, teroriziranje većine od strane male manjine u mjestu Sturba. Vaše su izjave gosp. Ceriću huškačke, a vaša je politika, politika opasnih namjera. Politika islamizacije BiH od strane IZ i Vas osobno neće proći, jer BiH nikada nije bila niti će biti islamska zemlja.

Vaše javno pozivanje na kršenje zakona BiH od strane institucija vlasti pucanj je u BiH za koju se vi tobože zalažete. Provođenje zakona od strane institucija vlasti ove države vi nazivate terorizmom nad Bošnjacima. Od vas kao duhovnog vođe muslimanskog naroda očekivao sam podršku prilikom rušenja ovog bespravno sagrađenog objekta. Podrškom rušenju bespravno sagrađenog objekta u Sturbi, vi biste pokazali da vam je doista stalo do države BiH u kojoj će vladati vladavina prava. Samim time, Vi ne bi izjavljivali ovo je teroristički čin. Islamska zajednica izvodila je radove, a da uopće nije tražila lokacijsku i građevinsku dozvolu, pa Vas pitam, na osnovu čega vi tvrdite da su institucije pravne države srušile vjerski objekt.

Gospodine Ceriću. Kad su Hrvati u Livnu htjeli graditi crkvu morali su tražiti dozvole – fermane u Carigradu. Fra Lovro Karaula je sredinom devetnaestog stoljeća išao na daleki put u Carigrad kako bi dobio ferman–dozvolu za gradnju crkve u Livnu u kojem su Hrvati oduvijek bili velika većina.

Za kakvu se BiH vi zalažete dokazuje župa sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru u kojoj živi oko 30.000 stanovnika, a od toga 20.000 katolika. Od 1994. župni liturgijski prostor nalazi se u iznajmljenom skladištu bivše jugoslavenske vojske, koji ni približno ne zadovoljava pastoralne potrebe župljana. Hrvatima katolicima oduvijek se branilo graditi crkve. Podsjećam vas, da u gradu Mostaru postoje samo tri crkve, a 40 džamija. Iako crkva ima sve potrebne dokumente za gradnju crkve u Mostaru zabranjena je njena izgradnja. Također, imamo slučaj zabrane gradnje crkve u Sarajevu, gdje vaši imami osobno prijete da će spriječiti njenu gradnju. O kakvoj onda toleranciji i suživotu u BiH vi govorite gosp. Ceriću? 

Jedini krivac što se bespravno sagrađeni objekt u Sturbi rušio za vrijeme ramazana leži na Islamskoj zajednici, jer se sama pismenim putem obvezala srušiti sporni objekt. Osobno mi je vaš imam gospodin Topalović dao taj dokument na uvid. Nakon što je Islamska zajednica odbila ispuniti preuzetu obvezu, pravna država je reagirala sukladno zakonima BiH, pa stoga rušenje ovog bespravno sagrađenog objekta nije nikakav teroristički čin, kako vi tvrdite, već provođenje zakona BiH. Islamska zajednica je kupovanjem vremena namjerno isprovocirala rušenje objekta u dane ramazana, kako bi muslimane prikazala kao žrtve diskriminacije.   

Najsramotnije vaše neistine u pismu Visokom predstavniku odnose se na Domovinski rat, gdje Hrvate lažno optužujete za logore i protjerivanje muslimana iz Sturbe. Neistinama pokušavate pridobiti naklonost javnosti o navodnoj diskriminaciji muslimana u Sturbi. Hrvati iz MZ Vidoši očekuju od Bošnjaka iz Sturbe da sami demantiraju vaše neistine o njihovom protjerivanju. Osobno sam, kao i moji susjedi cijelo vrijeme rata pomagao vašem narodu u Sturbi.

Gospodine Ceriću. Umjesto da gradite suživot, vi mržnjom trujete naše dobrosusjedske odnose. Logori su postojali, ali na sve tri strane, a ne samo kod Hrvata i Srba. Na vašu žalost logora i protjerivanja muslimana u Livnu nije bilo. Posebno su bili zloglasni muslimanski logori. Nema mjesta u BiH, a koji je bio pod kontrolom Armije BiH da nije imao logore za Hrvate i Srbe.

Muslimani su kao logore koristili športske dvorane, škole, tvorničke hale i policijske zgrade, tkao i druge javne objekte: muzeje, crkve, štale, podrumske prostorije, privatne kuće, podzemne trapove, itd. Zloglasni logori bili su: IV. Osnovna škola u Mostaru, Bijelom Polju kod Mostara, Bugojnu, Jablanici, Sarajevu, Zenici, Travniku, N. Travniku, Brezi, Varešu i mnogim drugim mjestima u BiH. Nadzor nad tim logorima imala je vojna policija Armije BiH, lokalna ratna muslimanska vlast u koordinaciji s Vladom i tzv. ratnim Predsjedništvom BiH. Mnogi su Hrvati i Srbi u muslimanskim logorima zvjerski mučeni i ubijani, a za mnoge se i danas ne zna na kojem su stratištu završili, kao što je slučaj s bugojanskim Hrvatima čija je jedina krivica bila što su pripadali drugoj vjeri.

Livno, 23. kolovoza 2010., Jakov Perković/livno-online.com