FOTO  Fra Ćiro iz Livna pomogao izgradnju pastoralnog centra za eritrejske migrante u Sudanu

Fra Ćiro Lovrić

Nedavno su u posjetu Sudanu bila trojica svećenika iz Banjolučke biskupije: livanjski fratar fra Ćiro Lovrić, župnik iz Drvara don Davor Klečina i vlč. Boris Ljevak, ravnatelj KŠC-a u Bihaću.

Njima je domaćin bio svećenik don Ante Vidović, rodom iz župe Vidoši kod Livna, koji se trenutačno nalazi u diplomatskoj službi Svete Stolice u glavnom sudanskom gradu Khartoumu gdje je Apostolska nuncijatura za Sudan i Eritreju.

Svećenici iz Bosne obišli su većinu župa i crkvenih institucija u Khartoumu i Port Sudanu, gdje su se imali prilike upoznati s teškim životom kršćana, ali i svih drugih stanovnika te siromašne saharske afričke države.

Posebno dojmljiv bio je susret sa zajednicom eritrejskih katolika koji su kao izbjeglice i migranti našli utočište u sudanskoj prijestolnici na spoju Plavog i Bijelog Nila.

Eritrejci su stari kršćanski narod koji je kršćanstvo primio u 3. i 4. stoljeću. U Eritreji su 60 posto stanovništva kršćani, većinom pravoslavci, a ostatak pripada Eritrejskoj katoličkoj crkvi koju je papa Franjo 2015. g. ustanovio kao autonomnu siu iuris Istočnu katoličku Crkvu odvojivši je od Etopske katoličke Crkve.

Eritreja je danas neovisna država na obali Crvenog mora, a neovisnost i slobodu stekla je 1993. godine odcjepljenjem od Etiopije, nakon krvavog tridesetogodišnjeg rata. Nažalost, zbog diktature koja je tamo već godinama na vlasti i koja je zemlju potpuno izolirala od svijeta i od svojih najbližih susjeda, Eritreju danas nazivaju afričkom Sjevernom Korejom.

Za liturgijske potrebe eritrejskih katolika, kojih u glavnom sudanskom gradu ima oko 17.000, nadbiskupija Khartoum ustupila je katoličku crkvu sv. Petra i Pavla za pastoralne i društvene aktivnosti eritrejske katoličke zajednice.

Nadbiskupija je ustupila i obližnji pastoralni centar u siromašnoj kartumskoj četvrti Jiref u kojoj živi većina eritrejskih migranata. Duhovnu skrb za eritrejske katolike u Khartoumu vode trojica eritrejskih franjevaca kapucina na čelu s p. Kifleyesusom Gabreslasiem.

Trojica svećenika iz Banjolučke biskupije, zajedno s don Vidovićem, suslavili su s eritrejskim katolicima u crkvi sv. Petra blagdan Bogojavljenja po julijanskom kalendaru, a to je ujedno bila proslava blagdana Krštenja Gospodnjeg, kao i slavlje prve svete pričesti koju je tom zgodom primilo 60-ak eritrejske dječice.

Oduševljeni svetošću i svečanošću liturgije koja je trajala puna četiri sata, pobožnošću i predanjem eritrejskog katoličkog naroda te duboko dirnuti njihovom teškom migrantskom sudbinom i životom u siromaštvu, svećenici iz BiH odlučili su nekako pomoći te ljude.

Saznavši da u pastoralnom centru Jiref žele nadograditi i pokriti dio koji će eritrejsku djecu na njihovim susretima štititi od jakog afričkog sunca fra Ćiro Lovrić odlučio je pokloniti 2.000 američkih dolara kako bi se projekt realizirao.

Tim povodom u crkvi sv. Petra i Pavla opet je slavljena sveta misa na kojoj je propovijedao fra Ćiro koji je na kraju sv. mise uručio vrijednu novčanu donaciju fra Kifleyesusu, priopćio je župnik iz Drvara don Davor Klečina.