Borjana Krišto izdala nezakonite koncesije u Livnu (VIDEO)

Borjana Krišto izdala nezakonite koncesije u Livnu (VIDEO)

"I Krišto (Borjana Krišto op.a.) mi je dala dozvolu".

Riječi su koje je - prijeteći - uputio tamošnji, očigledno "uspješni", poduzetnik Stipo Marelja stanovniku jednog livanjskog sela, nakon što su mještani zaustavili radove na lokalnom vodocrpilištu, koje je inicirala njegova firma "Lara-Natural", prenosi portal slobodna-bosna.ba.

Šest sela u blizini Livna, ispod planine Tušnica, kao i sela koja se napajaju sa obližnjeg izvora Pašinac - koji je trenutno u fazi rekonstrukcije sredstvima lokalne zajednice i grada Livna - mogli bi ostati bez pitke vode, nakon što je privatna firma ‘Lara-Natural’ započela sa iskopima na tom vodocrpilištu.

Slučaj je prijavljen policiji.

Na snimku - koji je ustupljen Novinskoj agencija Patria - čuje se da Marelja prijeti mještanima da moraju dozvoliti nastavak radova na izvorištu, pri čemu se poziva na Borjanu Krišto, zamjenicu predsjednika HDZ-BiH Dragana Čovića.

Da je Krišto, rođena u Livnu, u bliskim odnosima sa vlasnicima "Lara-Nature", dokaz je posjeta njemačkih privrednika Livnu 15. rujna 2018. godine.

Privredni savez Republike Njemačke iz Berlina tad su predstavljali izvjesni Wolfram Nowsch, Michael Diel, Achaz v. Oertzen, te Stipo Marelja i Josip Sužanj - porijeklom Livnjaci. Primili su ih predsjednik Vlade Županije 10 Ivan Jozić i Borjana Krišto, iako je tada obnašala funkciju predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Oertzen, Sužanj i Marelja su vlasnici Lara-Natural koja danas radi sporne iskopine u vodocrpilištu ispod planine Tušnica.

Sve što je za sada moguće saznati o cijelom projektu jeste da je koncesiju na vodocrpilište ispod planine Tušnica ranije imala firma Dže-Co d.o.o. Livno, koju zastupa direktor Branko Džeko. Ta firma je početkom 2016. godine pokrenula stečaj, pa je koncesiono pravo na vodocrpilište - po svim izgledima nezakonito - preneseno na „Lara Natural". 

https://www.youtube.com/watch?v=0zSKznbz8Yk