Bijela kuga: Rađa se sve manje i manje djece

Najviše rođenih je na području općine Livno. Kako nam je rekla doktorica Dijana Mamić, ravnateljica Zavoda, podaci su svake godine sve poražavajući, odnosno svake godine je sve manji broj rođene djece.

Kada su u pitanju upisi djece u prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja, ove godine upisano je, neslužbeno, oko 268-ero djece. Ono što je zabrinjavajuće u ovoj brojci jest činjenica da je po prvi puta broj upisane djece veći na području grada Livna, njih 137, od broja djece upisane u livanjskim selima, njih 131.

Ovaj podatak pokazatelj je migracije stanovništva iz ruralnih područja, odnosno sela, u grad, odnosno mladi ljudi odlaze u grad, dok starija populacija ostaje na selu.

Kada su u pitanju livanjska sela u niti jednom selu nije bilo upisano više od osmero djece u prvi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Tako je u selima Miši, Golinjevo i Kablići upisano po osmero polaznika osnovnog obrazovanja, dok je u Prologu upisano tek dvoje djece. Selo Čuklić ove godine neće imati niti jednog učenika prvog razreda.

1964.godine bilo je 1206 upisane djece u prvi razred osnovnog obrazovanja, a broj učenika koji su pohađali osnovnu školu iznosio je 6878. Prošle, 2009.godine. u prvi razred upisano je 278 učenika, a osnovnu školu pohađalo je 2753 učenika.

(Livno Online)