Liječeni ovisnici ostali bez lijekova u Hercegovini

Naime, umjesto heroina ove osobe koriste tablete Suboxon, koje trenutno ne mogu kupiti u jedinoj ljekarni koja ih je prodavala na području Hercegovine.

Kupovina tableta

- Radi se o nestašici Suboxona od 2 miligrama, a ovaj lijek je na listi besplatnih lijekova ZZO-a HNŽ-a. Suboxon od 8 miligrama nije na esencijalnoj listi Zavoda i sada imamo problem. Pokrenuli smo pregovore da se i Suboxon od 8 miligrama uvrsti na listu kako bi prebrodili situaciju u kojoj se nalazimo - rekao nam je dr. Ivan Jurić, voditelj Centra za izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru. Da bi nastavili svoje liječenje, ovisnici sada moraju kupovati Suboxon od 8 miligrama, a njegova cijena je 80 KM. - Radi se o osobama koje su zbog ovisnosti u teškom financijskom položaju i sigurno je da nemaju 80 KM za te tablete. Zbog toga postoji strah da se ne bi vratili starim navikama ili pak da ne bi pljačkom ili na neki drugi nelegalan način pokušali doći do novca. Ovo je velik problem, ali se nadamo da će uskoro biti riješen - rekao nam je jedan od sugovornika.

Broj ovisnika stagnira

Inače, kako su nam rekli u Centru za izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru, broj teških ovisnika stagnira, što je poboljšanje u odnosu na ranije godine kada je taj broj bio u stalnom porastu. Ova institucija bilježi dobre rezultate rada i pored svih financijskih problema s kojima su suočeni. Naši sugovornici ističu kako ovisnici za odvikavanje od heroina koriste i metadon, ali kako se taj lijek nikako ne može kombinirati s Suboxonom. Zbog toga osobe koje su koristile Suboxon sada ne mogu primati metadon kao ne bi došlo do pogoršanja situacije i vraćanja u prethodno stanje. Očekuje se da će čelnici ZZO-a HNŽ-a i stručnjaci iz Centra za izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru u idućih nekoliko dana riješiti ove probleme te osigurati liječenje ovih ljudi u budućnosti.

Izvor:vecernji.ba