Lasić mandatar, Jelovac predsjednik Skupštine, a HSP neće biti dio vlasti

Za predsjednika županijske Skupštine izabran je Ramiz Jelovac iz SDA, koji je tu dužnost obnašao i u prošlom sazivu, a njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda bit će Luka Faletar iz HDZ-a 1990.

Kada je u pitanju zamjenik iz reda srpskog naroda odluka je odložena za neku drugu priliku s obzirom da nije postignut dogovor u Klubu zastupnika srpskog naroda, kojeg čine dvije zastupnice - Vesna Saradžić (SDP BiH) i Zora Dujmović (HDZ BiH).

Skupština HNŽ-a danas je usvojila i odluku o prestanku mandata zastupnika u Skupštini HNŽ-a Živka Budmira iz HSP-a BiH, koji je još u ožujku ove godine izabran za predsjednika Federacije BiH. Na njegovo mjesto doći će dosadašnji županijski ministar za pitanje branitelja Albert Šunjić.

Nakon završetka sjednice Skupštine HNŽ-a Denis Lasić izjavio je kako se sutra nastavljaju međustranački pregovori o formiranju županijske Vlade, dodavši kako je optimist.

"S današnje sjednice poslana je pozitivna poruka da konačno krećemo u sastavljanje nove vlade i bez obzira što je prošlo više od 11 mjeseci nakon izbora, uvjeren sam da ćemo vrlo brzo dobiti vladu te da ćemo stići obaviti sve one poslove koji nas čekaju", kazao je Lasić u izjavi za novinare.

Za razliku od Lasića, Ramzi Jelovac kazao je kako je njegovo osobno mišljenje da će Vlada HNŽ-a biti izabrana tek po završetku izbora Vijeća ministara BiH.

Komentirajući međustranačke pregovore, predsjednik Županijskog odbora SDP-a BiH i zastupnik u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević naglasio je kako njegova stranka nije postavljala nikakve uvjete osim da članovi vlade moraju biti stručni.

"Moramo shvatiti da problemi koji nas očekuju predstavljaju veliki izazov i stoga nova vlada mora biti timska vlada. Bez obzira iz koje stranke ili naroda ministar bude dolazio on mora obavljati stručno i profesionalno svoj posao u interesu svih građana ovog kantona. Ako će vlada biti timska, apsolutno nije važno koje će ministarstvo pripasti SDP-u", dodao je Žuljević.

(Fena)