Krenulo poribljavanje na lokacijama rijeke Neretve

ribolov, Neretva, poribljavanje

U idućih nekoliko dana obavit će se tako poribljavanje na svim važnim lokacijama uzvodno i nizvodno od rijeke Neretve kako bi se obnovili riblji resursi u rijeci Neretvi, piše Dnevni list.

Lokacije poribljavanja

- Za sada poribljavanje uistinu dobro ide i zadovoljni smo samim tijekom kojim ono napreduje, kazao je Ivo Božić, predsjednik Udruženja "Neretva 1933." Mostar.
Tako su se u jutarnjim satima okupili članovi županijske inspekcije, predstavnici Elektroprivrede te djelatnici Udruženja "Neretva 1933." koji su i obavljali samo poribljavanje uz nazočnost samog vlasnika ribogojilišta kako bi sve uredno i regularno proteklo. 

- U jutarnjim satima obuhvatili smo područje Žitomislića, Bunske kanale, a popodne smo obuhvatili područja gornjeg dijela rijeke Neretve, odnosno Mostarskog jezera kako bismo obavili poribljavanje, kazao je Božić.

Iako se poribljavanje određenih dijelova rijeke Neretve već odavno obavilo, sadašnje lokacije poribljene su upravo radi važnosti očuvanja ribljih resursa u rijeci Neretvi kojih je iz godine u godinu sve manje.

- Za sada sve traje u najboljem redu, a nadamo se da će tako i ostati te da ćemo poribljavanje obaviti na svim lokacijama koje smo predvidjeli našim planom, kazao je Božić.

Ribolovne vode tako bi trebale postati bogatije za veći broj komada riblje mlađi određene vrste ribe što bi uvelike trebalo doprinijeti samom očuvanju ribe na određenim lokacijama rijeke Neretve koje su za to predviđene.

Nastavak aktivnosti

Plansko poribljavanje vodnih resursa kojem je cilj nadomjestak izlovljenih autohtonih riba iz ribolovnih voda i njihovo dugoročno očuvanje jedna je u nizu aktivnosti na očuvanju i zaštiti okoliša na kojem se svakodnevno radi.  
- Nastavljamo i dalje s našim brojnim aktivnostima koje planiramo obaviti u sljedećem razdoblju. Iako je ribolovna sezona zatvorena, mi imamo uistinu mnogo posla tijekom čitave godine, kazao je Božić za kraj.