FOTO  Korizmeni koncerti u sklopu 3. Dana otvorenih vrata FPMOZ

FPMOZ, korizmeni koncert, Uskrs
...umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru pod vodstvom doc. Katje Krolo-Šarac priredili su nam istinsko duhovno putovanje vodeći nas kroz skladbe srednjeg vijeka, renesansne te avangardne glazbe XX. stoljeća skladane za izvođenje a cappella, među koje ubrajamo: „Attende Domine", „LamentationofJeremiah", „Miserere mei, Deus", „Popule Meus",„Crucifixus", „Stabat Mater", „Eccequomodomorituriustus"„Ubi caritas et amor".

Prvo je predstavljanje upriličeno u srijedu, 11. ožujka 2015. godine u staroj crkvi sv. Ante na Humcu gdje su uzvišeno i produhovljeno izveli skladbe svih stilskih razdoblja. Svaki aspekt izvedbe od snage ekspresije do besprijekorne tehnike pjevanja svjedoči da je riječ o dobro promišljenom pristupu u kojemu je izvedba s puno osjećaja i mjere, u rasponu od baršunasto doziranih tonalnih detalja sve do jasne artikulacije glazbene poruke u cjelini. Naizgled jednostavno, a tako teško, da mnogima ostaje tek neostvarivim idealom.
Sa istim repertoarom nastupili su iu staroj crkvi sv. Stipana Prvomučenika u Gorici u petak, 13. ožujka 2015. godine gdje su, po drugi put, oduševili svojim glasovnim mogućnostima da su na kraju slušatelje počastili ponovnom izvedbom „Lamentation of Jeremiah"(lat.Lamentacije proroka Jeremije). „Posjetitelji su uz ovaj nastup mogli meditirati, osjetiti dubinu ovog svetog korizmenog vremena i sa sobom kući ponijeti stopljenost s Kristom patnikom i istovremeno Kristom pobjednikom", napisali su na portalu Široki Brijeg.info.
Kruna je ovog umjetničkog kolopleta koncert izveden u kapelici franjevačke crkve u Mostaru ,večeras, 18. ožujka 2015. godine. Ansambl je još svojim prvim nastupom u prosincu 2014. godine nagovijestio bogat komorni repertoar svih skladateljskih epoha te sa sigurnošću možemo tvrditi kako je zadržao autentičnost svoga početka i približio publici ljepotu glazbe u svim njenim sferama. Ponovnim bisom,i ovu večer, „Lamentation of Jeremiah", službeno smo zatvorili 3. Dane otvorenih vrata Studija glazbene umjetnosti.

U izvedbi ovih impresivnih koncerata sudjelovali su u sopranima: Anamarija Miličević, Lucija Zovko i Nikolina Zovko;u tenorima: Karlo Milićević i Stephen George Yeseta; u altima: Monika Bule, Marta Čolak i Anamarija Vukojević; te u basima: Željko Drljo, Filip Tadić i Jurica Krišto.

Bio je ovo još jedan niz uspješnih i iznimno kvalitetnih umjetničkih događanja, a posebno je zadovoljstvo što su održani u vrijeme Korizme. Nadamo se kako će publika svake godine imati prigodu uživati u ovom posebnom putovanju kroz stoljeća umjetničke vrijednosti -duhovne glazbe.

Svi su, dakle, pozvani da u Korizmi nešto posebno naprave, da zaoru neku posebnu brazdu svoga života i posiju novo sjeme u svoje dane, mjesece i godine. Tako su nam i članovi Komornog pjevačkog ansambla „Pro arte" omogućili posebnu pripremu za slavlje Uskrsa, molitvom, slušanjem i čitanjem Božje riječi kroz pjesmu, te njome pozvali vjernike diljem svijeta da više promišljaju o svojoj vjeri, svojim obiteljima i ljudima oko sebe, posebno onima kojima je na bilo koji način potrebna pomoć. Tako Uskrs, na kraju Korizme, postaje ne samo slavlje Isusova uskrsnuća i nade u naše, nego također predstavlja novi početak, proljeće vlastitog života, proljeće zdravlja, humanosti i plemenitosti.

Lidija Vladić-Mandarić