U raftingu uživaju domaći i gosti iz cijelog svijeta

rafting

A da ova atrakcija i ove sezone plijeni pažnju sve većeg broja domaćih i stranih gostiju, potvrđuju iz turističke agencije „Visit Konjic", iz koje ističu da je u odnosu na isti period prošle godine, kada je gotovo 30.000 posjetitelja uživalo u raftingu, broj dolazaka povećan za skoro 15 posto, piše Dnevni avaz.

Velika potražnja

- Imali smo savršene vremenske prilike, a temperature su rasle i do 45 stupnjeva Celzijevih, što je idealno za rafting na Neretvi za sve turiste, da dođu i osvježe se na našoj Neretvi i uživaju u adrenalinskom spustu - kazao je Sanjin Bubalo iz agencije „Visit Konjic".

Naglašava da je ove godine naročito povećan broj gostiju iz Amerike, Kanade, Australije, Skandinavije i Velike Britanije.

- Mnogo smo uradili na promociji i marketingu i sada imamo rezultate na terenu. Ovi gosti dolaze na višednevne ture, ne samo na jedan dan, a, osim za rafting, odlučuju se i za brdski biciklizam, hajking, kanjoning i druge aktivnosti koje su u ponudi. Svi koji dođu ostaju zapanjeni i očarani cjelokupnim našim krajolikom, rijekom Neretvom i sadržajima - kaže Bubalo.

U suradnji s hotelima, motelima i hostelima u Sarajevu i Mostaru također su ostvarili suradnju tako da gosti, koji posjećuju ove gradove svakodnevno, traže i usluge raftinga na Neretvi.

- Dostigli smo nivo da svakodnevno imamo veliku potražnju, što se može vidjeti i po velikom broju autobusa koji svaki dan prevoze posjetitelje na relaciji Konjic - Glavatičevo, odakle rafting ture startaju - navodi Bubalo.

Usluge splavarenja

Ove godine, ističe, zabilježen je i porast broja turista s Bliskog Istoka, koji uživaju u raftingu, ali i splavarenju Jablaničkim jezerom.

- Veliki broj njih odlučuje se za te laganije ture. Dosta njih su neplivači pa iz sigurnosnih razloga se odlučuju za to. Mnogi operateri i domaćinstva uz Jablaničko jezero počeli su da nude usluge splavarenja, splavovima koji mogu da prime 10 do 20 osoba, što se pokazalo pravim pogotkom jer to zaista plijeni pažnju kod turista s Bliskog istoka - naglašava Bubalo.

Doživljaj pun adrenalina

Od Glavatičeva do Konjica vozi se najinteresantnija rafting tura na Neretvi, gdje dužina staze iznosi oko 23 kilometara, a neponovljiv doživljaj pun adrenalina traje oko pet sati. Cijena jednodnevnog aranžmana, u zavisnosti od kluba i paketa koji su u ponudi, kreće se od 30 do 90 KM.