Konjic: Samo su se odvažne obitelji vratile na svoja ognjišta

izgradnja ceste

... a drugim općini Konjic, život je prestao u jednom trenutku. Riječ je o selima Pajići, Antunovići, Grubešići, Hasani, Rolje, Pandže, Raiči, Ivanci, Škarice, Šćipe, Liske i Krstacu, piše Dnevni list.

Neka sela pripadaju župi Uzdol, a neka Solakovoj kuli. Taj živopisni kraj koji je u jesen prošaran zlatnim bojama, zimi rajskom bjelinom, u proljeće cvjetnim mirisom i zelenilom, a ljeti mirisom pokošene trave, danas je potpuno sravnjen sa zemljom, nije ostao čak ni kamen na kamenu. Prostor je u zadnjem ratu kontrolirala Armija BiH.

Opstrukcija Hrvata

Samo su se odvažne obitelji vratile i osposobile objekte za privremeni boravak. Među njima i obitelj Lovrić u Rajičima. Vlastitim sredstvima su izvršili obnovu, no ni nakon višegodišnjeg povratka nemaju električnu energiju iako svega desetak metara od njihove kuće prolazi električni vod.

Uvjereni su, kako kažu, da je riječ o klasičnoj opstrukciji povratka Hrvata na ove prostore. Teško je pronaći vikend kada Lovrići nisu u svome mjestu. Često provode i po cijelo ljeto uz ugodno društvo svojih prijatelja iz drugih krajeva BiH, Hrvatske i Europe.

Tako ovih dana tišinu paraju zvukovi radnih strojeva. Naime, u tijeku je izgradnja lokalne ceste za ova naselja kako bi se omogućio povratak prijeratnih stanovnika.

Projekt izgradnje ceste financira Vlada Republike Hrvatske preko Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, a Udruga za povratak "Klis - Solakova kula" iz Konjica je nositelj projekta na čelu s predsjednikom Ivanom Bekavcem i Ivanom Pandžom, predsjednikom podružnice Zagreb. Vrijednost radova je u iznosu od 560 tisuća kuna, a obuhvaćaju pripremu stare ceste za betoniranje i postavljanje betona sa željeznom mrežom i potrebnim propustima za oborinske vode.

Bez električne energije

"Zahvaljujemo se Vladi Hrvatske koja je prije svega omogućila da se javimo na javni natječaj i prepoznala važnost ovog projekta te dala svoju potporu. Ovo je jedan od projekata koje želimo realizirati kako bismo omogućili povratak na svoja ognjišta. Država i općine Konjic i Prozor-Rama bi trebala preuzeti veću odgovornost za omogućavanje povratka. Općina Prozor-Rama je prošle godine ulagala sredstava za cestu u Pajiće i Barunčiće te im se zahvaljujemo. Sada kad barem možemo doći do svojih srušenih kuća očekujemo još veće zanimanje za obnovu. Važno nam je da se uključi Elektroprivreda kako bi se obnovila elektromreža koju smo mi financirali samodoprinosima", kazao je Ivan Pandža te dodao kako se problemi povratka ne rješavaju cestom.

Iako je ova inicijativa za svaku pohvalu i ohrabrenje za povratnike, problem elektrifikacije ostaje kao najveći problem.

"Prije rata svaka obitelj je imala električnu energiju. Očekujemo da će se i dalje općine Konjic i Prozor-Rama uključiti u omogućavanje obnove porušenih domova. Za početak bi sasvim dovoljno bilo kada bi se u svakom selu obnovio po jedan objekt koji bi služio kao oslonac za one koji žele raditi na obnovi svojih domova", zaključio je Pandža.