Hrvata tamo više nema: 24. obljetnica pokolja u Trusini

ratni zločin, Trusina, Trusina, ratni zločin, Armija BiH, Rasema Handanović, ratni zločin, Trusina, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločinac, ratni zločin, ratni zločini, Trusina, zločin u Trusini, obljetnica, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, ratni zločini, ratni zločin, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini
Tog nesretnog 16. travnja 1993. godine, pripadnici tzv. Armije Republike BiH svirepo su ubili osam pripadnika HVO-a i šesnaest civila.

Selo Trusina se nalazi u općini Konjic u BiH, a u njemu je prema popisu iz 1991. godine živjelo 155 Hrvata, koji su činili više od 50% stanovništva.

Bio je to petak, 16. travnja 1993. godine između 8 i 9 sati ujutro kada su počele borbe između Armije BiH i HVO. Nakon prvih nekoliko sati postrojba Armije BiH pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage probila je hrvatsku obranu i tom prilikom zarobila hrvatske bojovnike. Osam pripadnika HVO-a je postrojeno i strijeljano, a 16 civila je ubijeno na raznim lokacijama. Preostali civili, uglavnom žene i djeca su bili zatočeni u nekoliko privatnih kuća, a poslije su pušteni da odu iz sela.

Za razliku od pokolja nad Bošnjacima u Ahmićima koji se dogodio baš isti dan, i gdje se promptno pojavio UNPROFOR i snimateljske postave velikih svjetskih TV postaja, mučki ubijeni Hrvati sela Trusina nisu nikad dočekali takvo medijsko pokriće.

Medijsko pokriće se nije promijenilo ni poslije, kada su 14. studenog 1994., 570 dana poslije ratnog zločina, preneseni posmrtni ostatci ubijenih Hrvata na katoličko groblje Jedinice u Ljutom Docu, odnosno groblju Kraljevine. Jedan ubijeni nije prenesen, jer su ga ratni zločinci ubili tako da je on izgorio s vlastitom kućom.

2004. godine je izgrađen skromni spomenik, no bez ikakve naznake da se radi o osobama koje su ubijene zato što su Hrvati.

Za pokolj pravosnažno presuđeno tek 17 godina zatvora

Za zločin u Trusini u prvostupanjskom procesu pred Sudom BiH osuđeni su Nihad Bojadžić na 15, Nedžad Hodžić 12, a Mensur Memić na 10 godina zatvora. Postupak protiv njih je u žalbenoj fazi.

Osim njih postupak na Sudu BiH je vođen protiv Senada Hakalovića i Dževada Salčina, ali su oni u prvostupanjskom postupku oslobođeni, što je potvrdilo i prizivno Vijeće Suda BiH u travnju prošle godine, dva dana prije 23. obljetnice pokolja.

Također, s njima je u ovom predmetu bio i Zulfikar Ališpago, nekadašnji zapovjednik odreda "Zulfikar", ali je postupak razdvojen zbog njegove bolesti.

Za zločin u Trusini 2014. godine pravonažno je osuđen Edin Džeko na kaznu zatvora od 12 godina, dok je te Rasema Handanović nakon priznanja krivnje osuđena na 5 godina zatvora. Uzevši u obzir da je u trenutku zločina imala svega 21 godinu i da je djelovala prema naredbama i da „iskazuje žaljenje", Sud BiH ju je osudio je na pet godina zatvora, a jedan od razloga za nisku kaznu je i njezin pristanak da svjedoči protiv ostalih osumnjičenih za zločin u Trusini.

Na kraju kažimo i to kako prema popisu stanovništva koji je u BiH napravljen 2013. godine u selu Trusina živi ravno 0 (nula) Hrvata.

Brotnjo.info