Komesar Galić: Najteže mi je bilo zbog supruge i djece

...titeći sebe i svoju obitelj od braće Šimić iz Gruda koji su pripremali njegovu likvidaciju. Galić i njegova obitelj bili su pod stalnom policijskom zaštitom, a u međuvremenu su braća Šimić uhićena i zadržana u istražnom pritvoru. U petak prošloga tjedna, dan nakon uhićenja braće Šimić, u uredu policijskog komesara u Ljubuškom novinari Dnevnog lista razgovarali su sa Zoranom Galićem o drami koju je zajedno sa svojom obitelji uspješno prebrodio.

Braća Mate i Blago Šimić osumnjičena su za pripremanje Vaše likvidacije. Što nam možete reći o tome?

- Prije nešto više od mjesec dana obaviješten sam o tome da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) i Federalna uprava policije (FUP) raspolažu pouzdanim saznanjima i prikupljenim dokazima da braća Mate i Blago Šimić planiraju moju likvidaciju. U međuvremenu, temeljem naredbe Tužiteljstva BiH, Mate i Blago Šimić lišeni su slobode i u tijeku je istraga. U interesu istrage ne smijem iznositi podatke o tome kakvim saznanjima raspolažu OSA i FUP te o tome koje dokaze posjeduju i na koji način su ih prikupili.

Posljednjih nešto više od mjesec dana Vi i Vaša cijela obitelj bili ste pod stalnom zaštitom. Kako ste se osjećali, što Vam je sve prolazilo kroz glavu?

- Nemoguće je rečenicom ili dvije opisati intimnu dramu koju proživljava čovjek kada dozna da je osuđen na smrt, a takvu dramu ja sam proživljavao jedno dulje vrijeme. Naravno, kada sam doznao za plan braće Šimić poduzeo sam sve potrebne mjere da zaštitim sebe i svoju obitelj, ali nijedan trenutak nisam zaboravio da apsolutna zaštita ne postoji. Najteže mi je bilo zbog supruge i djece. Htio-ne htio, u ovakvoj situaciji čovjek se zapita ima li pravo zbog posla dovoditi u opasnost svoje najbliže. Međutim, s druge strane znao sam da nemam pravo povući se, jer ukoliko dopustimo nasilnicima i kriminalcima da teroriziraju policiju, što tek onda obični čovjek može očekivati?

Prijetnje ste primali i ranijih godina, čak su Vam pred kućom kao upozorenje ostavljeni i meci. Bojite li se za svoj i život svoje obitelji s obzirom na posao koji radite?

- Za sebe se ne bojim, premda ne podcjenjujem moguće opasnosti. Mnogo više se bojim za suprugu i djecu, čak i ne toliko zbog toga što smatram da bi im tko mogao nauditi, koliko zbog toga što vidim pod kolikim pritiskom žive i kako im to teško pada. Ali i supruga i djeca i ja vjerujemo u Boga i ta vjera daje nam snagu. Možda će zvučati kao idealiziranje, ali ja stvarno vjerujem da raditi u policiji znači imati poziv, imati misiju. Vjerujem da biti policajac znači staviti se u službu reda. A to objašnjava i zašto smatram da nemam pravo povući se ni pred braćom Šimić ni pred bilo kim drugim tko se stavlja iznad zakona, premda znam na što su sve takve osobe spremne.

Očito je da svojim policijskim radom smetate određenim krugovima ljudi zbog čega su i planirali Vašu likvidaciju. Hoćete li i nakon ovoga posljednjeg događaja i dalje nastaviti predano s radom u borbi protiv kriminala?

- Naravno da hoću. Kao što sam rekao, nemam pravo i neću se povući. Dapače, svi ovi događaji potaknuli su me da u sebi pronađem dodatnu snagu, i možete biti sigurni, s još većim žarom nego do sada posvetit ću se policijskoj misiji, koju je američka policija sažeto i lijepo nazvala "služiti i štititi".

Ako je u ovoj državi moguće da određeni kriminalni krugovi pripremaju likvidaciju policijskog komesara, što onda da očekuju obični građani?

- Ovaj slučaj pokazao je dvije stvari. Prvo, pokazalo se da i u našoj maloj županiji postoje kriminalci takvog kalibra da ne prezaju ni od ubojstva prvog čovjeka policije kada ocjene da je on najveća prijetnja po njihov "biznis". Drugo, pokazalo se da sigurnosne službe s razine države, entiteta i županije mogu izvrsno surađivati i imaju kapacitete suprotstaviti se svima, pa i najtežim oblicima kriminaliteta. Ohrabruje me to što vidim da postupajući državni tužitelj pokazuje odlučnost kakvu, nažalost, mnogi njegovi kolege s raznih razina u mnogim prethodnim slučajevima nisu pokazali. Smatram da i obični građani trebaju biti ovime ohrabreni. Uvjeren sam da i u našoj zemlji pomalo počinju puhati novi vjetrovi. Sigurno je da radikalne promjene neće nastupiti preko noći, ali sam i siguran da će do promjena doći i da te promjene idu u smjeru veće sigurnosti građana i njihove imovine.

Razgovarao: Nevres Dedić