FOTO  Kočerin: Održano 19. „Silo na Uskrsni ponediljak

...rganizatora Sila, održano je 19. „Silo na Uskrsni ponediljak" koje se održava u sklopu cjelogodišnje manifestacije „Briješka zvona", pod pokroviteljstvom načelnika općine Široki Brijeg Mire Kraljevića. Nastupili su brojni guslari, diplari i gangaši, kulturno-umjetnička društva, a po prvi puta nastupila je klapa „Zvizdan" i „Bećari s Neretve".

„Herceg Bosno naša majko mila oduvijek si hrvatska bila, ne damo te do posljednjeg sina , Herceg Bosno naša majko mila", guslio je narodni guslar Mate Anić. „Pitaju me odakle si gara od Širokog ja Blaćanka prava", „U Vrančine, u Vrančine pjesme i miline", pjevale su članice HKUD-a „Blaćani" iz Biograca. „Oj Uskrsu najmiliji blagdane farbam jaja spremam se za kucanje" pjevali „Sinovi Hercegovine". „Da je meni 20 godina poda mnom bi pucala ledina", jedna je od pjesama „Bećara s Neretve". Nastupili su i brojni guslari Strukić, Toni Sušac, Stojan Damjanović, Željko Keža, hrvatski guslar Marko Čolak za kojega kažu da je novi Mile Bondža, Jure Miloš, Mile Mikulić-Mice...

Na 19. „Silu na Uskrsni ponediljak" još su nastupili: domaćini članovi HKUD „Kočerin", HKUD „Herceg Stjepan" iz Ljubuškog, HKUD „Mokro" i HKUD „Fra Petar Bakula" iz Posušja. U tradicionalno bogatoj tomboli podijeljeno je 50-ak vrijednih nagrada. Glavna nagrada i ove godine su bile gusle, rad Mate Anića iz Jara, a dobitnik je budući guslar Zvonimir Grubišić iz Posušja. Silo je prigodnim riječima otvorio Općinski načelnik Miro Kraljević, a blagoslov na sve nazočne sazvao je Mladen Vukšić župnik župe Kočerin.

 

Drago Martinović / posusje-online.com