Kedžara: Misa za poginule duhandžije

... noseći duhan iz Hercegovine, preko Rame za Središnju Bosnu.
Mnogi Ramci, kao i mnogi iz hercegovačkih mjesta nosili su duhan stotine kilometara na svojim leđima i prodavali ga, te na taj način pokušavali osigurati kakvo-takvo preživljavanje za sebe i svoju obitelj.Takav način zarade, u bivšoj državi, smatran je "smrtnim grijehom". Zbog toga, mnogi su završavali u zatvoru, a mnogi su zgubili živote po planinskim vrletima. Osim stradavanja od vlasti, nerijetko se stradavalo i od nevremena, posebno u zimskom periodu.

Kako svaka vlast ima svoje doušnike, tako je i komunistička imala svoje, koji su nerijetko izdavali svoje susjede, rođake..., samo da bi njima bilo dobro. Nerijetko se dešavalo da nosači duhana, zbog izdaje budu uhvaćeni od strane milicije i završe u zatvoru uz dugogodišnje kazne i torture.

Župni ured Doljani i udruga Vran pozivaju sve one koji mogu da 26. kolovoza dođu na Kedžaru i tako odaju počast svima koji su u teškim vremenima izgubili živote, boreći se za svoje obitelji.

Na prošlogodišnjem misnom slavlju na Kedžari se okupilo više od 500 vjernika koji su došli odati počast nedužnim žrtvama uz još četrnaest živih duhandžija: Vladislav Grbešić, Blago Markota, Mijo Petričević, Mijo Bešker, Ante Sesar, Šimun Jelić, Ilija Ćališ, Mijo Ivanković, Ljubo Mihalj, Ante Bošnjak, Ilija Pavković, Šimun Žilić, Marko Tadić.
poskok.info