FOTO  Jedan šoping u Hercegovini uštedjet će građanima Hrvatske 200 kuna

Nakon povećanja PDV-a te poskupljenja naftnih derivata u Hrvatskoj, cijene artikala u trgovinama susjedne države doimaju se više nego privlačnima.

Tako je ovih dana zamijećen pojačan promet na graničnim prijelazima na hrvatskom jugu. Uglavnom je riječ o stanovnicima doline Neretve koji odlaze u kupnju osnovnih prehrambenih namirnica i goriva preko granice u Čapljinu, dok Pelješčani i primorci šopingiraju u Neumu.

Naime, lako se može izračunati da se takva kupnja itekako isplati, jer su cijene u startu niže zbog bosanskog PDV-a koji iznosi 17 posto, za razliku od istog poreza u RH koji je nakon 1. ožujka skočio na vrtoglavih 25 posto.

Osim osnovnih prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština, u Hercegovini je jeftinije i gorivo. Najprodavaniji benzin, eurosuper 95, jeftiniji je čak do 1,20 kuna po litri, pa se na punom spremniku goriva može uštedjeti šezdesetak kuna.

Vozači ne strahuju
Iako neki ističu da je gorivo u Hercegovini lošije kvalitete s obzirom na količine sumpora i standarde koji se u toj zemlji primjenjuju, vozači iz Metkovića i okolice nisu nezadovoljni. Naglašavaju kako je gorivo isto onome u Hrvatskoj, samo što se nakon tankiranja u Hercegovini može duže voziti.

U prodavaonicama s druge strane granice koje smo posjetili, mogu se naći svi hrvatski proizvodi, koji su jeftiniji najmanje za razliku PDV-a. Još su jeftiniji proizvodi iz Srbije. Riječ je o poznatim trgovačkim markama džemova, ajvara, keksa, kao i konditorskih proizvoda, poput eurokrema, čokolade, bombona, koji su također cjenovno prihvatljiviji od sličnih takvih u dalmatinskim trgovinama.

- I prije sam kupovao u dućanima preko granice, pa ću tako i nastaviti - kazao nam je Vinko Vuković, naglašavajući da su cigarete u hercegovačkim trgovinama upola jeftinije.

- Mnogo naših sugrađana zbog nižih cijena idu u kupnju preko granice. Poglavito se kupuju hrvatski proizvodi koji su jeftiniji - dodao je Vuković.

Niže cijene i povrat PDV-a
Osim niskih cijena, hrvatske građane u šoping preko granice privlači i mogućnost povrata PDV-a. Naime, za kupnju robe u iznosu od 100 do najviše 300 konvertibilnih maraka, na granici hrvatski državljani ostvaruju povrat PDV-a od 17 posto, što preračunato u kune može iznositi i do 200 kuna, uz uvjet da kupljena roba mora izići iz BiH. To svakako kupnju u BiH čini još povoljnijom i prihvatljivijom za širi sloj stanovništva.

Slobodna Dalmacija