U Jablanici se uređuje romsko groblje

romi

Prema riječima Harisa Halilhodžića, izvršnog direktora Omladinskog centra "Pod istim Suncem" Jablanica, ovi podaci su veoma bitni, s obzirom na to da je poznato da je ova populacija dosta dinamična po pitanju mjestu prebivališta i da se nekada ne mogu imati kvalitetni podaci o broju Roma na određenom području.

"Nakon završene analize i dobivenih podataka, imali smo seriju edukacija i paket obuke za romsku zajednicu, gdje su oni učili o vođenju javnih sastanaka, pisanju projekata kao i načinu komuniciranja i namicanju sredstava, iz čega su proizišle ideje koje se danas realiziraju", kazao je Halilhodžić za agenciju Fena.

Dodao je kako je u okviru ovog projekta, također, planirano podijeliti udžbenike, školski pribor i stipendije učenicima osnovne i srednje škole u Jablanici, te je u tijeku tečaj informatike za romsku populaciju.

ve aktivnosti odvijaju se u okviru programa "Grad jednakih mogućnosti", koji financira Vijeće Europe, nositelj projekta je općina Jablanica, a partner Omladinski klub "Pod istim Suncem".