Obiteljska kuća bi mogla skliznuti u Jablaničko jezero

klizište jablanica
klizište jablanica
... Paprasko na području općine Jablanica.

Služba za civilnu i protupožarnu zaštitu općine Jablanica izašla je jučer na lice mjesta da bi procijenili trenutnu situaciju i poduzeli daljnje korake.

Omer Nezirić, pomoćnik načelnika za civilnu i protupožarnu zaštitu općine Jablanica, kazao je za Dnevni avaz da njihova služba svakodnevno obilazi klizište te da u posljednja 24 sata nisu primijetili daljnja pomjeranja tla.

- Kiša koja konstantno pada od sinoć (preksinoć, op. a.) na ovom području prijeti da pogorša stanje klizišta na neki način. Uvjeti za poduzimanje mjera su minimalni, s obzirom na to da se radi o velikom nagibu i materijalu koji je kao humus, zemlja bez stjenke i mase, tako da je, sve dok ne prestanu padaline, teško govoriti o bilom kakvom ishodu - kazao je Nezirić.

Kuća ispod koje se aktiviralo klizište nalazi se na samom rubu uz Jablaničko jezero i radi se o ozbiljnom problemu jer su ugroženi objekt i ljudi.

Nezirić je kazao da je, s obzirom na vremenske uvjete, trenutno nemoguće poduzeti bilo kakve mjere u cilju zaštite samog objekta.

- Svaki brzoplet i pogrešan potez može se reflektirati negativno. Stoga će nakon prestanka padalina stručne osobe iz oblasti građevine, geologije i drugih oblasti izaći na teren i ozbiljno pristupiti problemu - istaknuo je Nezirić.

Dodao je da se situacija na tom mjestu aktivno prati te da su u stalnom kontaktu s obitelji koja živi u toj kući.

Za sada bez evakuacije

- Nadamo se da neće biti ugrožena kuća u smislu da treba izvršiti evakuaciju, što je prvenstveno uloga Civilne zaštite u takvim situacijama, s obzirom na to da se ovdje radi o dijelu zemlje koja je nastala nasipanjem. Klizište još nije došlo do blizine temelja, tako da je za sada objekt stabilan - poručio je Nezirić.