Na Jablaničkom jezeru zapaljeno 38 ribolovnih mreža

Jablaničko jezero

Tajnik USR "Glavatica" Admir Šehić kazao je u izjavi za medije kako su samo u siječnju i veljači zaplijenili 11 mreža natprosječno velike dužine.

- 38 ribolovnih mreža je zapaljeno ukupne dužine od oko 2300 metara, a koje su zaplijenjene u prethodnim akcijama. To je veliki rezultat, ostvaren aktivnim radom naše ribočuvarske službe - kazao je Šehić.

Dodao je kako njihova ribočuvarska služba broji tri člana, od kojih plaćanje dva člana ovisi o financijskim mogućnostima Udruženja.

- Problemi s kojima se susreće naša ribočuvarska služba su financiranje, kao i problemi sa krivolovcima. Moram pohvaliti našu policijsku postaju u Jablanici, odnosno njihov krim tim, koji u svaka doba izlazi na teren i pomaže ribočuvarima u slučaju da dođe do verbalnog ili fizičkog nasrtaja na ribočuvare - dodao je Šehić.

Istaknuo je kako Udruženje nastavlja dalje sa svojim aktivnostima, te kako u bliskoj budućnosti planiraju nastaviti aktivnosti kontinuiranog poribljavanja.

- Vjerujte da na tisuće metara mreže leži u Jablaničkom jezeru. Ulovljena riba svake subote se može naći na pijaci u Vrapčićima, a nedjeljom na autopijaci u Sarajevu - kazao nam je naš sugovornik.

Također, apelira se da se u cijeli problem treba uključiti i šira društvena zajednica.

- Kazne za krivolov iznose smiješnih 200 do 300 maraka. Pravo je vrijeme da se izmijeni zakon o slatkovodnom ribarstvu, da se umjesto prekršajnog djela to tretira kao kazneno. Na taj način bi se sigurno smanjila metraža mreža u Jablaničkom jezeru - kazao je sugovornik i dodao da je posljedica svega ovoga i činjenica da je svake godine sve manje ribara na Jablaničkom jezeru.

FENA