Krivolov na Jablaničkom jezeru uzima maha

krivolov
- Samo u posljednja tri dana na Jablaničkom jezeru članovi naše ribočuvarske službe podnijeli su sedam prijava protiv osoba koje su zatečene u krivolovu, a pronađena je i zaplijenjena veća količina mreža i ribarskih alata koji su korišteni u krivolovu - kazao nam je tajnik Organizacije Mirsad Trešnjo, koji poziva građane da, ukoliko primijete krivolov, podnesu prijavu, piše Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, situacija je zbog krivolova kritična. Predsjednik Skupštine Organizacije Hrabren Kapić apelira na sve sportske ribolovce da se uključe u akciju protiv krivolova.

- Mi smo angažirali i jedan broj naših članova koji volonterski pomažu našoj službi, tako da smo gotovo 24 sata na vodi - ističe Kapić i dodaje da poseban problem predstavlja to što se izlovljavanjem šarana u vrijeme mrijesta uništava ova riba u jezeru.

Jedan od volontera koji se odazvao akciji suzbijanja krivolova na Jablaničkom jezeru je i ribolovac Omer Begtašević.

- Za vrijeme mrijesta treba poštovati kodeks pravog ribolovca. Moramo svi pomoći da bi se spriječilo izlovljavanje riba mrežama. Jablaničko jezero je imalo veliki kapacitet i bogatstvo ribama i moramo se maksimalno potruditi da sačuvamo ribu u ovom jezeru - kaže Begtašević.

- Četiri naša ribočuvara rade koliko mogu da bi spriječili krivolov. Nažalost, neodgovorni krivolovci na raznim lokacijama izlovljavaju šarane. U posljednje vrijeme digli smo više od kilometar mreža koje oni postavljaju - kaže Trešnjo.