Jablaničko jezero još se ne puni, inspektori ponovo izlaze na teren

Rama, jezero, voda, jablaničko jezero
... a zbog nedostatka vode te složenosti i kompleksnosti situacije nastale pražnjenjem Jablaničkog jezera, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) još nisu izvršili potpuni nadzor, Dnevni avaz.

Potvrđeno nam je to jučer iz FUZIP-a, gdje su naveli da će se aktivnosti u vezi s ovim raditi i naredni tjedan, kao i da će, nakon sačinjavanja kompletnog izvješća o inspekcijskom nadzoru, javnost o svemu biti obaviještena.

Na mjestu događaja iz FUZIP-a je bio vodovodni inspektor, koji je u informaciji naveo da je "Elektroprivreda BiH" postupala u skladu sa zakonom, dok poljoprivredni, veterinarski i inspektori za zaštitu okoliša nastavljaju svoje aktivnosti.

Zajedno s njima bili su i poljoprivredni inspektori pri resornom ministarstvu Hercegovačko-neretvanske županije, koji će, kako nam je jučer rečeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNŽ, sačiniti službenu zabilješku i ona će biti dio konačnog izvješća FUZIP-a.

S druge strane, u Organizaciji sportskih ribolovaca Konjic jučer su nam kazali da već pet dana čekaju informaciju iz Ministarstva poljoprivrede FBiH, od kojih su zatražili izjašnjavanje o cjelokupnoj situaciji.

- Odgovorno tvrdimo da će se šteta znati kada se jezero pojavi. Jer, pitanje je koliko je ribe uginulo, odnosno koliko je završilo u turbinama i mrežama nizvodno te šta se desilo sa mlađi. Na ta pitanja čekamo odgovore - kazao nam je sekretar OSR Mirsad Trešnjo.

Osvrnuvši se na informacije koje su plasirane o tome da se Jablaničko jezero puni, Trešnjo je kazao da je riječ o dijelu akumulacije koja je na području Jablanice.

Neovisni stručnjaci

Iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic ponovili su da će zatražiti neovisan stručni nadzor. Smatraju da bi, uz tim Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), koji je angažiran od EPBiH, svoj nalaz trebali sačiniti i neovisni stručnjaci.