Jablanica: Spomenik u čast svim poginulim Hrvatima

spomenik
spomenik
 ... poginuli za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, te za vrijeme Domovinskog rata.

''Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena poginulih u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu. S obzirom na to da na području Jablanice ne postoji nijedan spomenik Hrvatima Jablanice koji je obilježio njihova stradanja kroz povijest, smatramo da njegovo postavljanje od iznimne važnosti za ovu općinu'', navedeno je u priopćenju Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB općine Jablanica.

U priopćenju su istaknuli da spomenik ima građevnu dozvolu, te da je izgrađen po zahtijevanim propisima. Njegov idejni tvorac je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega.

''Također, važno je istaknuti i to da je spomenik isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT „Gabro", Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Nakon otkrivanja spomenika, blagoslov spomenika i misno slavlje će predvoditi mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini. Još jednom Vas pozivamo sve da nam se pridružite u otkrivanju i blagoslovu spomenika'', priopćili su iz udruge.