Ja sam misteriozni čovjek koji je spasio 300 Židova u Rijeci

... njegov dolazak budući da još izgleda veoma vitalno. Iako je skupio 101 godinu i dan danas voli putovati. Iako živi u Dubrovniku često ode u Zagreb, rodno Posušje, a ovoga puta stigao je u marijansko svetište u Međugorju, piše Večernji list.

A mnogi mu, voli to reći, kažu da izgleda kao da ima 75 godina, što ga dodatno veseli i daje novu snagu za putovanja.Ovaj čovjek koji je ušao u drugo stoljeće života hercegovački je Hrvat koji je drugi put posjetio svetište Kraljice mira u Međugorju.

Skrušena molitva

Prvi put je to bilo prve godine ukazanja kada su u Međugorju zapisivane registracije od tadašnjih državnih vlasti i kada vjernici nisu bili dobrodošli, posebice na obližnja brda Podbrdo i Križevac. Jerko Kovač Hrvat je iz Posušja, čovjek burnog životopisa, ovih dana pohodio je opetovano Međugorje.

Kratko se kraj Gospina kipa pomolio Gospi ne samo za sebe, već i prijatelje koji su to od njega tražili. Njegov ponovni dolazak u Međugorje iskoristili smo za razgovor za Večernjak.

Rodio se jedan mali kauboj, kako za sebe zna reći, u Posušju, u Hercegovini 13. ožujka 1913. Urar i zlatar je bio po zanimanju. Popravio je najviše satova na svijetu, negdje oko sto tisuća. Nastanjen je nekada bio na Beverly Hillsu, a danas je na Stradunu u Dubrovniku. Sa sedam godina policija ga je odvela u zatvor zbog ‘ćirilice'. U drugom svjetskom ratu spasio je 300 Židova i najvjerojatnije konkurira za priznanje "pravednika među narodima..., države Izrael". Svoj životni put pun čudesne energije ispričao nam je gotovo u jednom dahu.

Na životni dug put krenuo je iz rodnog Posušja do 52 km udaljenog Mostara. U to vrijeme dječak, ponio je sa sobom šest uštipaka i malu kukuruznu pogaču. To je bili 1928. godine. Godinu dana kasnije otišao je u Sarajevo i proveo je tamo godinu dana. Potom odlazi u Dubrovnik, kod zlatara Josipa Krilića, i tu je ostao sedam godina. Onda nestašni Jerko odlazi na Sušak gdje je kupio i prvu radnju i postao kapitalist. Zaručio se s prelijepom Židovkom Martom iz Mađarske.

Ona je bila ljepotica u Mađarskoj, a potječe iz aristokratske obitelji. Zaručili su se i vjenčali. Na Sušku je radio u zlatarnici Esada Mecene iz Zenice. Tada je u Opatiji upoznao svoju ženu Mađaricu Martu. Prelijepu Martu je zaprosio i vjenčali su se u katedrali u Budimpešti. Talijanske vlasti su ga protjerale iz Suška. Prešao je u Zagreb čim je čuo Titov govor u Zagrebu, odmah nakon rata, kad je kazao da se nitko u novoj državi ne može obogatiti, Jerko je otišao u Italiju i tamo proveo pet godina, a potom je s obitelji odselio u Ameriku. U Los Angelesu opetovano se obogatio zahvaljujući zlatu.

No, vratimo se njegovom ranom djetinjstvo. U Posušje za učitelja je došao Srbin iz Valjeva 1920, Jerko je bio u trećem razredu. Učitelj je u Posušje donio knjige na „ćirilici" i „zapovijedio" učenicima da njihovi roditelji dođu u školu i kupe knjige na ćirilici. Nije Jerkin otac Ante to htio jer je smatrao da njegov sin, kao i njegovi pradjedovi mora čitati knjige na latinici. Zbog toga se s učiteljem malo i „zakačio". Došlo je i do malog incidenta, te su glede toga sedmogodišnji Jerko i njegov otac Ante morali u zatvor. Četvrti dan otac pobjegne, a onda su pustili i malog Jerku.

Tarikov djed

Zanimljivo, na Sušku je radio u urarskoj radnji Esada Mecana, djeda današnjeg glumca i televizijskog voditelja popularnog Tarika Filipovića, s kojim je glede toga jednom prilikom i razgovarao. "Supruga Esada Mecana nije bila oduševljena Sušakom i Esad odluči prodati radnju.

Ponudi ju meni, a ja mu kažem kako nemam novca. Na to mi on kaže da preuzmem jedan njegov dug od šest tisuća dinara i da ga otplatim iz poslovanja. I tako sam prvi puta postao bogat čovjek. Živjeli smo na Sušaku. Često smo putovali na relaciji Sušak - Zagreb. Kroz naš stan na Sušaku prošlo je više od tri stotine Židova koji su htjeli ići za Italiju i dalje na zapad. Mi bismo ih nekako prošvercali kroz brojne talijanske kontrole. Postali smo sumnjivi Talijanima. Došli su 1942. godine.

Došla je zapovijed da za tri dana moramo napusti i kuću i radnju. Otišli smo u Zagreb. A odatle preko Italije u Ameriku. I u Americi sam bio od 1948. godine i do prošle godine otkada sam se preselio u Dubrovnik", priča Jerko. Zanimljivo, u njegovu biznisu žene su veliki trgovci. "Zaboravi na muškarce. Ljepotice svijeta su navraćale u moju radnju i one su mi bile daleko najbolji kupci", ističe Jerko koji voli posebice govoriti o lijepim ženama. Bio je izuzetno dobar urar. Ovih dana su se u medijima u Rijeci pojavili natpisi o misterioznom čovjeku koji je pomagao u spašavanju Židova.

"Mislim da se tu radi o meni osobno. Bio sam u njihovu Veleposlanstvu u Zagrebu i izvijestio ih kako sam ja taj čovjek", veli Jerko. Očekujem da me pozovu i da dam svoj bogati iskaz o toj temi. Zanimljivo, i danas igra golf. A onda nam je ispričao kako je bio u Svetoj Zemlji prošle godine u Izraelu i nosio križ. Kauboj iz Posušja zaprosio je najljepšu ženu iz Mađarske i uz to jako bogatu.

Ni sam se tomu nije nadao. Po njemu, Hercegovina je najljepša na svijetu i to je sveto tlo. Voli otići na Blidinje i biti u Hajdučkoj kuhinji i igrati golf u Posušju. Vjernik je i, po njegovim riječima, Bog mu je puno pomogao u životu. "Sve sam u životu prepustio u ruke Božje i tako uspio", kazao nam je na kraju mali hercegovački kauboj Jerko.