FOTO  Hutovo blato: Prirodni biser koji polako nestaje

Park prirode Hutovo blato je zapravo močvara nastala od sustava rijeke Krupe koja se ulijeva u rijeku Neretvu preko koje je BiH povezana s Jadranskim morem što je veoma važan migracijski put za pojedine vrste riba koje dolaze iz mora u Hutovo blato, jedno vrijeme borave tu, a zatim se vraćaju natrag.

Direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko, u razgovoru za agenciju Anadolija, kazao je da je u Hutovom blatu prije četiri godine organizirano Svjetsko ribolovno prvenstvo i tada se svako ponosio ovim parkom.

"U ime države BiH, mi smo bili domaćini i mislim da su sve države, sudionice tog natjecanja, uživale u Parku prirode Hutovo blato. Ulov je isto tako bio dobar, organizacija je bila dobra i sveukupan dojam ", kazao je on.

On je međutim dodao da umjesto da za to budu nagrađeni, sve je krenulo naopako, problemi, krize u društvu odrazili su se i na to da već sljedeće godine proračun Parka Hutovo blato bude smanjen.

"Već tri godine lovočuvarske služba ne funkcionira kako bi trebala. Ipak, posljednju godinu dana stanje se malo popravilo zahvaljući Federalnom ministarstvu okoliša i turizma kao i Vladi Hercegovačko-neretvanske županije ali postoji i interes Svjetske banke koju je Hutovo blato mnogo zainteresiralo ", istakao je Zovko.

Dodao je kako su kroz male grantove uspjeli malo popraviti situaciju u Hutovom blatu, ali to je još uvijek daleko od onoga što je potrebno učiniti za očuvanje ovog prirodnog bisera.

"Hutovo blato se suočava s velikim problemima i ono je praktično sada na prekretnici hoće li opstati ili će doći do potpunog nestanka ovoga prostora, što bi bila velika katastrofa, ne samo za užu regiju i deltu Neretve nego i za čitavu Europu, kao i za ptice selice koje dolaze u ovaj Park prirode ", dodao je Zovko.

"Najveći problem Hutovog blata je voda, jer bez nje ne može funkcionirati ni biljni kao ni životinjski svijet kao ni riblja populacija, a zatim tu su i financijski problemi. Dakle, postoji jedna velika prijetnja nestanku Hutova blata ", kazao je Zovko.

Ipak, u Parku prirode ne odustaju. Tako je pokrenuta i kampanja zajedno sa Svjetskim fondom za zaštitu divljih životinja (WWF), koji razumije probleme s kojima se susreće Hutovo blato, a osobito važnost Hutovog blata u europskim okvirima.

"Korisnici na ovom prostoru, kao što su elektroprivreda, vodoprivreda i ostali, nemaju baš dovoljno razumijevanja za ovaj park, osobito Elektroprivreda od koje Park prirode nema nikakve koristi, nego samo štete. Jer proizvodnja električne energije svakako utječe negativno na biljni i životinjski svijet u ovome parku, a zatim i na razvoj turizma i mriješćenje ribe ", dodao je Zovko.

"Sve te prijetnje Hutovom blatu ovih dana želimo iskazati i kroz peticiju koja se potpisuje za spas i zaštitu Hutovog blata, kao i mnogim drugim aktivnostima", kazao je Zovko.

Kao migratorni put velikog broja ptica, Hutovo blato je važno i gledano iz europske perspektive.
"Hutovo blato je jako važno i za Europu, jer je ono jedan od migratornih puteva ptica u vrijeme migracija i zimovanja. Tako da u Hutovo blato dolaze ptice iz sjeverne Europe, Skandinavije, Estonije, Litve ... Sve to utvrđeno je dugogodišnjim praćenjem. Ovdje dolazi veliki broj vrsta i jedinki tako da bi ovo područje prvenstveno zbog ptica bilo pametno i dobro spremiti ", kazao je Zovko.

"Veliki požar koji je krajem prošle godine izbio na području Hutovog blata napravio je pometnju migracijama ptica koje su praktički lutale Neretvom umjesto da budu u Hutovom blatu", kazao je Zovko.

Prema raspoloživim informacijama u požaru je izgorjelo 80 posto Parka prirode, odnosno nešto više od 80 hektara.

-Posjećenost Parka prirode Hutovo blato-

Prema riječima ravnatelja parka Nikole Zovke, do rata su Hutovo blato najviše posjećivali lovci jer je ovo područje bilo komercijalno lovište. Međutim, otkad je ono zaštićeno, nema više lovaca.

"Onda smo se mi opredijelili da razvijemo neke sadržaje za škole u prirodi, učenike. U vrijeme sezone, odnosno u petom i šestom mjesecu, Hutovo blato najviše posjećuju osnovne škole iz cijele Federacije, koje u Hutovom blatu imaju edukativne sadržaje kao što je školski sat u prirodi, foto safari, vožnja brodicama ", dodao je on.