Humanitarna akcija za Ivana iz Gruda: 16-godišnjak samo želi hodati

eško je malom djetetu objasniti zašto ne može hodati, kao i svi ostali klinci njegovih godina. Ivana i Pero su roditelji 16-godišnjeg Ivana i s takvim se problemima bore od njegovog rođenja. Tada nisu ni slutili što ih sve čeka, ispričala nam je njegova majka.

"On je rođen u 29. tjednu trudnoće. Dugo je bio u bolnici, u inkubatoru. Imao je krvarenje u glavi, a to mu je oštetilo motoriku ruku i nogu tako da su problemi od rođenja"

Ivan na prvi pogled izgleda zdravo, baš poput njegovih vršnjaka. U školu ide uz pomoć roditelja, u kretanju mu pomažu njegovi prijatelji, a vrijeme provodi baš onako kako želi i u tome ima podršku svojih roditelja.

"Ništa se on ne razlikuje od drugih. Ima prijatelje s kojim je jako dobar. Voli otići s njima gledati košarku ili rukomet tako da se dosta druži s prijateljima"

Ivan danas hoda u čučnju, no roditelji se nadaju čudu. Jedina nada im je operacija u Njemačkoj, jer se u Hrvatskoj takav zahvat ne obavlja. Naši mu liječnici mogu samo produžiti tetive, ali su šanse u tom slučaju minimalne. Operacija u inozemstvu jedina je nada da samostalno prohoda. Problem su, naravno financije, jer zahvat u njemačkoj klinici, s oporavkom, košta oko 40 tisuća eura. Ivanova majka ne radi, a svakodnevne troškove života pokriva njezin suprug koji kruh zarađuje u inozemstvu.

"Od prvog dana nakon rođenja Ivana, morala sam napustiti posao i brinuti se za njega. Jako je teško, ali nadam se da ćemo, uz pomoć dobrih ljudi, uspjeti"

Sa željom da mogu pomoći, u cijelu se priču uključila i Udruga Plavi anđeo, čija predsjednica Dragica Kopjar inače volontira u Africi. U ovu humanitarnu akciju se možemo uključiti svi i to tako da samo dignemo telefonsku slušalicu.

"Udruga je otvorila humanitarni broj za skupljanje donacija za Ivana. On je 060-9017 na koji se može nazvati i jednostavno donirati 6,20 kuna za pomoć za Ivanovu operaciju", rekla je Kopjar.

Pomoći možemo i iz BiH uplatom na žiro račun majke:
Ivana Tomić otvoren u Splitskoj banci broj računa:2330003-3152419042
Za uplate iz inozemstva:
IBAN: HR03 2330 0033 1524 19042
SWIFT CODE: SOGEHR22

Kao volonterka koja je radila u Africi, Kopjar najbolje zna kakav je dobar osjećaj pomagati drugima, a u današnje vrijeme, najmanje što možemo učiniti je uključiti se i pomoći dječaku tako da se odreknemo samo jedne kave.

"Čovjeku je drago kad ipak pomogne nekome, kad je učinio dobro djelo pa makar s malim iznosom. Ako puno ljudi nazove možda se može prikupiti dovoljno za Ivanovu operaciju"

Roditelji 16-godišnjeg Ivana organiziraju i humanitarnu večeru, u koju će se moći uključiti svi građani. Cijela priča će se održati sredinom travnja, a do tada ćemo još puno čuti o Ivanu, koji samo želi hodati i baš kao njegovi vršnjaci, u slobodno vrijeme igrati nogomet. Prije toga treba proći operaciju na obje noge i dug oporavak.