Hrvatski carinik provodio neki svoj zakon i spriječio glazbenika iz Hercegovine da ode na svadbu svirati

BIH, Hrvatska, Europska unija, Hrvatska, BIH, granica, carina, granica, blokada, granica, granični prijelazi, carina, humanitarna pomoć, carina, granica, granica, autobus, šverc cigaretama, šverc cigareta, Hrvatska, BIH, granica, svatovi, Glazbenik, carina, Hrvatska zemlja, postavljanje granica, granična kontrola, granični prijelaz, kontrola putnika, izvoz, izvoz, poticaji, poticaji ovčarstvu, Europska Komisija, carina, meso, zaraženo meso, Hrvatska zemlja, granica, granica između Hrvatske i BiH, granica, granica između Hrvatske i BiH, carina, carina i policija, carinski prekšaj, carina i policija, uvoz automobila, strane registracijske oznake, uvoz, roba, BIH, granica, carinik, svatovi, vijesti
...za ATA KARNETE, hercegovački glazbenici su uredno prelazili granicu Republike Hrvatske, i nastupali po svadbama ili pirevima diljem Lijepe naše, kao i ostalih zemalja EU. Isto tako i Hrvatski glazbenici su bez problema dolazili u Hercegovinu. Prije par dana na međunarodnom graničnom prijelazu Doljani (kod Metkovića) dogodilo se da hrvatski carinik nije propustio glazbenika sa hercegovačke strane, iako je imao uredan ATA KARNET, obrazlažući kako je hrvatska carina dobila naputak da više ne ispunjava ATA KARNET, i kako se to posebno odnosi na glazbenike s hercegovačke strane, što znači da glazbenici iz Hercegovine više ne mogu prolaziti sa glazbenom opremom preko navedenog graničnog prijelaza.

Glazbenik iz Hercegovine koji je bio u šoku zbog zabrane prelaska, iako je imao uredne papire za prijelaz, pokušao je na sve načine zamoliti carinika da prođe, ali nije bilo uspjeha. Carinik je bio odlučan i naredio da se vrati s automobilom i da na tom prijelazu neće proći. Nakon ovog apsurda glazbenik je pokušao naći alternativu i prijeći na drugom prijelazu, što je učinio bez problema. Iako je uspio prijeći granicu na drugom prijelazu, glazbenik iz Hercegovine samo što nije zakasnio na svadbu u Dubrovniku, što je šok za mladence, kao i za sve svatove, doći u salu benda nema. Ipak, sve se dobro završilo, bend je stigao na vrijeme.

Da li je carinik na međunarodnom graničnom prijelazu Doljani postupio po zakonu Republike Hrvatske, koji više ne dozvoljava ulazak glazbenika iz Hercegovine, ili je ovo bila samovolja carinika koji ima neki svoj zakon, koji je očito iznad zakona te iste države kojoj služi, odlučio je provjeriti portal Vjenčanja u Hercegovini.

Novinarka portala Vjenčanja u Hercegovini je provjerila o kakvom naputku se radi, kojeg je spominjao carinik sa GP Doljani. Posjetili smo granični prijelaz Vinjani donji (Grude-Imotski) gdje smo razgovarali sa carinom, gdje bi trebao taj isti naputak biti primjenjivan, kojeg je spominjao carinik sa GP Doljani."Ništa službeno nismo dobili i nemamo nikakvih saznanja o bilo kakvom ne ispunjavanju ATA KARNETA od strane Republike Hrvatske" odgovara ljubazni carinik sa međunarodnog graničnog prijelaza Vinjani Donji.

Ovaj apsurd koji se dogodio na GP Doljani sa Republikom Hrvatskom se može tumačiti samo na dva načina:

Zakoni republike Hrvatske, odnosno carine na međunarodnim graničnim prijelazima ne važe jednako, i potpuno se razlikuju od prijelaza do prijelaza, što se ne smije događati niti u jednoj zemlji, a posebno u onoj koja je članica EU.

Carinik nije postupio prema zakonima republike Hrvatske, koja je od 01.06.1999.aktivna članica ATA sustava, nego je provodio svoj „zakon" , te zloupotrebio svoj položaj i narušio ugled svoje zemlje.

Nazvali smo i carinsku upravu u Zagrebu gdje su nam ljubazno pojasnili slijedeće: od sada važi zakon EU u kojem se olakšalo glazbenicima da prijeđu granicu bez ispunjavanja ATA KARNETA. Dovoljno je usmenim kontaktom sa carinom prijeći granicu, dok ATA KARENT za BiH i dalje ostaje na snazi, odnosno treba se ispuniti na carinskom terminalu Bosne i Hercegovine. Ovaj slučaj koje se dogodio nije u skladu sa zakonom i carinik je prekršio svoje ovlasti, da li iz neznanja ili nečeg drugog nije postupio prema zakonima Republike Hrvatske, odnosno EU. Ukoliko taj glazbenik želi prijaviti slučaj može nam se javiti i spremiti nam informacije, kad se to dogodilo, i broj ATA KARNETA, i ukoliko se utvrdi da je carinik prekršio svoje ovlasti, mogao bi snositi sankcije, završava naša sugovornica iz Carinske uprave Republike Hrvatske iz Zagreba.

Vjencanja-info.com