Hodočašće sv. Ani u Popovo polje

Na prostorima drevne Trebinjske biskupije ovaj se blagdan posebice svečano obilježava u mjestu Ulog na krajnjem sjeveru Hercegovine, gdje je ove godine pred oko 400 vjernika pristiglih u to mjesto svečano misno slavlje predvodio don Stanko Lasić, katedralni župnik iz Dubrovnika.

U mjestu Udora, pred crkvom sv. Ane svečano je misno slavlje predvodio stolački župnik don Rajko Marković.

Mi smo se ove godine odlučili za hodočašće svetoj Ani u Popovo polje, ispod sela Trnčina, gdje je kapela posvećena ovoj svetici katoličke vjere podignuta 1934. godine. Svojedobno se ovdje okupljalo i po nekoliko tisuća vjernika. Ove godine misno slavlje koje je predvodio Pero Pavlović, župnik Ravnog, nazočilo je 146 vjernika pod kišobranima i šeširima da se zaštite od temperature od 36 °C. Dominirale su dubrovačke registracije. Oživjele su njihove kamene kuće na obodu Popova polja. Bio je tu i redatelj Vlatko Filipović koji snima svoj novi dokumentarac o kapeli svete Ane u Popovu polju u svojoj 77. godini. U prvom je planu kip sv. Ane koji su za 1.500 Eura nabavile žene sela Trnčina.

Župnik Pavlović na kraju misnog slavlja čestitao je imendan svima koji nose ime Ana, Anica, Anika i sl. a čestitao bi i onima kojima je ime Joakim, ali ih nema"ni za lijeka".

U popodnevnim satima stanovnici Trnčine i oni pristigli iz Dubrovnika nastojali su biti dobri domaćini i to im je, po našoj procjeni, pošlo za rukom.

Nakon ručka krenuli smo preko Velje Međe do Ravnog. U Ravnom autor ovoga teksta, djelatnik u kafiću i karlovačko pivo. Nitko više. Popodnevna usnula pustoš.

U Ljubinju se pozabavili oko duhana pri temperaturi od 36 °C. Kratka stanka na Varduši kod Ljubinja. Još jedno, ovoga puta jelen pivo.

U Stolac smo stigli oko 17 sati tekućeg dana kada se slavila sveta Ana, Isusova baka.

I. Raguž/Stolac.co