Hoće li rodilje prve u Hercegovini prosvjedovati za svoja prava?

Rodilje traže od Vlade ZHŽ-a hitnu isplatu proračunom zajamčenih porodiljnih naknada za sve zaostale mjesece, pa tako i ožujak ove godine.
Ako se to ne dogodi, već će 8. travnja ispred zgrade Vlade u Širokom Brijegu organizirati prosvjede, odnosno, kako tvrde, danonoćnu blokadu županije, i to s djecom u naručju.

Iako bi takav potez mogao biti zanimljiv i socijalnoj službi, od rodilja s kojima su 'Večernjakovci'  razgovarali doznaje se da je stanje u kojem se nalaze već poprimilo razmjere duboke socijalne ugroženosti pa su, tvrde, spremne na sve. Jedna od sugovornica tvrdi da je u više navrata bezuspješno pokušala doći do premijera Zvonke Jurišića, ali ju je tajnica uputila na Ministarstvo zdravstva i ministra Borisa Grizelja.

„U Ministarstvu zdravstva su mi rekli da pošaljem zahtjev za dodjelu pomoći. Pa ja ne tražim socijalnu ni bilo kakvu drugu milostinju, nego isplatu onoga što mi po zakonu pripada“ - na rubu suza govori jedna od majki.

Komentar od ministra Grizelja novinari Večernjeg lista nisu uspjeli dobiti. No, kako im je nedavno kazao ministar Grizelj, naknade će se isplaćivati sukladno punjenju proračuna. Vlada je isplatu porodiljnih naknada i jednokratnih pomoći za opremanje djeteta stavila među prioritete, pa će sredstva biti isplaćivana čim se u proračun slije dovoljno sredstva da bi isplata bila moguća.

Prema podacima iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a, mjesečno je na ime porodiljnih naknada potrebno izdvojiti oko 140 tisuća KM (brojka varira ovisno o broju rodilja). Također, sredstva se izdvajaju i za jednokratne pomoći pri opremanju djeteta, što mjesečno iznosi oko 23 tisuće KM. Rodilje koje su u radnom odnosu imaju pravo 12 mjeseci primati 70 posto njihove prosječne plaće, dok nezaposlene rodilje u razdoblju od šest mjeseci primaju 100 KM.

vecernji list