HNŽ se zadužuje za obnovu bolnica i kupovinu Hotel 'Ero'

HNŽ se zadužuje za obnovu bolnica i kupovinu Hotel 'Ero'

... Prijedlog odluke o prihvaćanju i zaduženju po Sporazumu o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj BiH za projekt izgradnje i obnove određenog broja bolnica u BiH.

Riječ je o izgradnji Pedijatrije pri Sveučilišnoj bolnici Mostar, te modernizaciji i nabavci opreme za bolnice u Konjicu i RMC Safet Mujić. Također, na sjednici je usvojenje prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a za kupovinu Hotel "Ero".

Komentirajući nova zaduženja, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg izjavio je kako se zadužuju za strateške razvojne projekte onoliko koliko to dozvoljavaju kredite mogućnosti Županije.

- Ne radimo ništa napamet, već u suradnji s Federalnim ministarstvom financija. Kada su u pitanju kreditna sredstva za bolničke ustanove u iznosu oko 32 milijuna, ona su vrlo povoljna jer ne možemo dobiti povoljnija sredstva gdje je grace razdoblje 5 godina, rok otplate 25 godina i kamatna stopa 2 posto - istaknuo je Herceg, kazavši kako su to gotovo posuđena sredstva.

Vezano za kreditno zaduženje HNŽ-a za kupovinu Hotela „Ero" Herceg navodi kako će za 10 godina korištenja tog objekta za smještaj vladinih institucija vratiti taj kredit. Zastupnik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović i zastupnik SDP-a Aner Žuljević smatraju kako je ova zaduženja trebalo zaustaviti jer ona nisu, kako su istaknuli, planski osmišljena.

- Ne postoji elaborat za što se zadužujemo, a puno je pitanja na koja nije odgovoreno a jedno od njih jeste je li tih 11 milijuna kraj zaduživanja ili treba još par milijuna da se ta zgrada dovede u funkciju? Zatim kolika će se najam prestati plaćati i slično - kazao je Žuljević.

Zaduživanje za izgradnju bolnice i modernizaciju Žuljević smatra apsurdom jer su, kako navodi, zdravstvene institucije blokirane od strane Porezne uprave zbog ne plaćanja poreznih obveza i ne može se od njih očekivati da će moći plaćati PDV za realizaciju kredita.

Cvitanović je istaknuo kako je sazvana izvanredna sjednica kako bi zadužili Županiju za novih 10 milijuna maraka i to nakon priče o silnim suficitima o uštedama i boljem stanju u Županiji.

- To je sve jedna floskula - smatra Cvitanović.

U izjavi za Fenu predsjedatelj Skupštine HNŽ-a Šerif Špago potvrdio je kako su danas usvojeni: Program rada Skupštine za 2018. godinu, Izvješće o radu Vlade HNŽ-a za 2017. godinu kao i Prijedlog Programa rada Vlade HNŽ-a za 2018. godinu.

Dodao je kako je usvojeno Izvješće o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva za 2017. godinu, te Informacija o radu Županijskog tužiteljstva HNŽ-a Mostar za 2017. godinu. Tijekom sjednice dano je i pozitivno mišljenje na Nacrt Strategije zapošljavanja FBiH 2018.-2021.

FENA