HNŽ: Naknade za rodilje će biti isplaćene do kraja godine

Rebalansom županijskog proračuna za 2010. planirana su sredstva za naknade rodiljama koje još nisu dobile financijsku potporu nakon rođenja, potvrdio je za Dnevni list Luka Faletar, ministar zdravstva, rada i socijalne skrb Hercegovačko-neretvanske županije.

Dosad je prema informacijama više od tisuću porodilja primilo naknadu od 400 maraka. Prema njegovim riječima, ove godine, za razliku od prošle kada je zbog neusvajanja proračuna bilo privremeno obustavljena podjela naknada rodiljama, sve ide po planu.

"Čim se usvoji rebalans županijskog proračuna za 2010., krenut ćemo s isplatom naknada za rodilje za preostale mjesece. Rebalansom su osigurana sva potrebna sredstava, tako da mjesta brizi nema", kazao je Faletar.

Naime, Faletar nije imao informaciju do kojeg mjeseca se došlo s isplatom sredstva, no sa sigurnošću je potvrdio da neće biti nikakvih problema po tom pitanju, te da će majke za svoje novorođene mališane dobiti jednokratnu pomoć.

Razlog zbog kojeg nije mogao dati točan podatak do kojeg mjeseca se došlo s isplatom sredstava jesu zdravstvene poteškoće koje je posljednje vrijeme imao ovaj resorni ministar. Iz spomenutog razloga nije bio u potpunosti upućen s brojkama o ovom pitanju. Ova sredstava smatra vrlo značajnim, iako i sam kaže da se s tih 400 maraka ne može ništa konkretno riješiti. Ta sredstva uglavnom posluže svrsi da majke poslije poroda mogu kupiti pelene i neka od osnovnih sredstava za bebu.

Značaj ovih sredstava, prema njegovim riječima, najbolje se očituje po svakodnevnom pristizanju zahtjeva za jednokratnu pomoć. Tvrdi da dnevno pristigne i više od 40 takvih zahtjeva.

Podsjetimo i to da Zakon o zaštiti obitelji s djecom kod nas je još u začeću, jer tu ima još dosta nepravilnosti, poput regulacije dječjeg doplatka, koji znatno oscilira od minimalnih 15 maraka do maksimalnih 50 maraka. Ovaj zakon predviđa osnovna prava koja bi se financirala iz HNŽ-a, a između ostalog i mjesečne naknade za rodilje. Kada će isti zaživjeti u pravom smislu te riječi, još je upitno. Do tada će jednokratnu novčanu pomoć rodilje u HNŽ-u dobivati i dalje.
Dnevni list