“HKUD „Hercegovac“ nastupao diljem hrvatskog iseljeništva

U 16 godina djelovanja ovo Društvo je postiglo veoma zapažene rezultate .Na području BiH sudjelovalo je na svim značajnijim smotrama folklora,snimilo nekoliko emisija za TV i radio kao i tri nosača zvuka sa izvornim pjevanjem Zapadne Hercegovine. U Republici Hrvatskoj nastupili smo preko 30 puta", istaknuli si iz Društva.

Članovi su više Međunarodnih folklornih asocijacija. Zahvaljujući članstvu u ovim organizacijama nastupali su na festivalima u:Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Litvi, Švedskoj, Turskoj, Makedoniji, Bugarskoj. Zahvaljujući Hrvatskoj Matici iseljenika ovo Društvo je imalo i 25-o dnevnu turneju po Americi i Kanadi gdje su u 6 gradova imali nastupe za naše iseljenike.

Pored osnovne zadaće očuvanja i njegovanja izvorne kulturne baštine Hrvata Zapadne Hercegovine ovo Društvo veliku pozornost posvećuje i koreografski obrađenom folkloru. Na svom repertoaru imaju 7 koreografija a za sve koreografije imaju i svoje vlastite nošnje koji su ili originali ili vjerne kopije originala.

U Društvu djeluje i orkestar koji je velika potpora folklornoj sekciji,pa se i sve ove koreografije izvode sa glazbom uživo.

Od prošle godine je pod vodstvom gospođe Ljubice Šušak pokrenuta i radionica za izradu narodnih nošnji,nakita i suvenira.

Predsjednik HKUD,, Hercegovac,, je gospodin Jerko Sesar iz Gruda, kako su istaknuli iz Društva, neizbrisiv je trag u radu ovog Društva ostavio profesor Ljubo Miličević iz Širokog Brijega.
„Od prošle godine voditeljsku palicu preuzeo je profesor Ivan Barać -mlada nada i jedan od najboljih poznavatelja izvornog narodnog stvaralaštva Zapadne Hercegovine", kazali su nam iz Društva.

hum.ba