Hercegovina: Za mjesec dana branja bilja moguće zaraditi 27.000 KM

...bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako na planinama i u šumama Bosne i Hercegovine svake godine propadne samoniklih gljiva, ljekovitog bilja i bobičastog voća u vrijednosti od oko 360 milijuna maraka.

Profesor Tanović smatra da svaki nezaposleni čovjek u Bosni i Hercegovini može, tijekom ljetne i jesenje sezone, zaraditi solidnu plaću upravo skupljajući samonikle plodove u šumama.

- U Trebinju imate četveročlanu obitelj koja svake godine, u samo mjesec dana, berući kadulju, zaradi oko 27.000 KM, kaže Tanović za NAP dodajući da se za mjesec dana branja gljiva može zaraditi oko 3.000 KM.

- U 2002. godini BiH je izvezla samoniklih šumskih plodova u vrijednosti od oko tri milijuna. Taj izvoz prošle godine iznosio je oko 40 milijuna. Međutim, iako je napredak evidentan, još uvijek ne možemo biti zadovoljni. Jer, to je tek oko deset posto od onoga što raste diljem planina i šuma u BiH, kaže Tanović.

On dodaje da su bh. šume jedna velika tvornica, u koju ne treba ulagati, već je samo čuvati od uništavanja, a koja zauzvrat svake godine može zaposliti na tisuće radnika.

Tanović kaže da BiH još uvijek nema uređen sustav kontrole i poticanja skupljača samoniklog bilja, i da se sav otkup i plasman odvijaju putem nekoliko komercijalnih tvrtki u zemlji, ali da i unatoč tome, skupljači nemaju problema sa plasmanom robe.