Hercegovina je jedina zemlja gdje mogu javno svoje poznanike pozdraviti s Hvaljen Isus i Marija

Davor Pavuna
Od ateista do gorljivog vjernika i zagovaratelja ljubavi, zakona fizike i nemogućnosti nuđenja odgovora na čak 95 % pojava u svemiru, Pavuna je večeras u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet održao javnu tribinu u dvorani župne crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Savjetniku američkog predsjednika Baracka Obame za pitanje energetike Davora Pavuni (Koprivnica, 15. travnja 1952.) dogodio se potpuni životni zaokret na početku sjajne karijere fizičara svjetskoga glasa. Prije 20-ak godina, kako sam kaže, upoznao je Boga, a u tome su mu pomogla dvojica karizmatika fra Zvjezdan Linić i vlč. Tomislav Ivančić.

Pavuna sada širi vjeru očima fizičara. U ovoj oblasti je u samome vrhu. Diplomirao je eksperimentalnu fiziku u Zagrebu, doktor znanosti u Cambridgeu. U francuskom Centru za istraživanje proveo je tri godine. Istraživao je u Australiji i SAD-u, a radi u Lausanneu kao profesor. Sudjeluje u brojnim projektima širom svijeta.

Iz oblasti fizike, života, vjere i duhovnosti donosio je primjere kojima je razobličio mistični, gotovo nedodirljivi, svijet većini običnih smrtnika.

Posebno je istaknuo važnost da svaki pojedinac ostvari najviše što može citirajući i antologijske riječi A. B. Šimića: „Zabranjujem vam da budete prosječni u ime onoga koji je rekao - Ja sam put, istina i život", dodao je istaknuvši u dva navrata da je „Hercegovac".

Pri tome je pozvao ljude da odbace okove današnjice, koji su najprije postavljeni u svojevrsnim kastama ljudi kazavši da svaki pojedinac može razviti osobnu izvrsnost upornim radom i slijedeći istinske vrijednosti života.

Pavuna je kritizirao današnji sustav ‘vrijednosti' zapadne civilizacije kazavši da demokracija ne postoji, a otvoreno je kritizirao i odluku hrvatskih vlasti o ulasku u EU tvrdeći da ona ide k programiranome raspadu.
hercegbosna.org