Hercegovina doista proizvodi vina respektabilne kvalitete

vina, Hercegovina, bernard kozina, vino, Udruge istarskih vinara i vinogradara Vinistra, vinoljupci, TZ Istarske županije, crno vino, vitkost, masne stanice, crno vino, pomažu u mršavljenju, mršavljenje, antioksidans, antioksidansi, vino, čaše za vino, izbor, vino, otvaranje boce, vino, Ohladiti, eksperiment
Pred stručnim povjerenstvom sastavljenim od vrsnih enologa, na čelu s profesorom Bernardom Kozinom, našlo se oko 80 uzoraka crnih i bijelih sorti vina - berbe od 2008. pa do 2013. godine. Vina su ocjenjivana ustaljenom metodom OIV-a 100 bodova.

Kako ističu organizatori, po prvi puta niti jedan jedini pristigli vinski uzorak nije odbačen iz natjecanja, što dovoljno govori kako su se vinari s velikim poštovanjem odnosili prema ovogodišnjem natjecanju i doista se potrudili poslati ono najbolje što imaju u svojim podrumima.

"Možemo kazati kako je raspodjela zlatnih medalja i ove godine zadržala svoj tijek. Posebnost ovogodišnjeg ocjenjivanja je i činjenica da su kvalitetom vina sve ujednačenija i da smo po prvi put u povijesti ocjenjivanja na Mostarskom sajmu pobjednička vina, i među "blatinama" i "žilavkama" tražili u pripetavanju u kojem su se našle četiri "žilavke" i tri "blatine". Dvanaest članova povjerenstva odredilo je ukupne pobjednike čija ćemo imena, naravno, doznati na ovogodišnjem 17. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2014.", kazao je prof. Kozina.

Po njegovima riječima, i ovogodišnja smotra vina pokazala je kako Hercegovina doista proizvodi vina respektabilne kvalitete. Međutim, ono što zabrinjava članove povjerenstva su mali proizvođači.

"Uočljiv je pad malih proizvođača koji su se ocjenjivanju odazvali u malom broju, što nikako nije dobro. Ako oni jesu i dalje aktivni u proizvodnji, onda im je Mostarski sajam i ocjenjivanje vina definitivno putokaz kojim putem ići u proizvodnji vina kako bi mogli opstati na tržištu. Njihovim izostankom stručna javnost nije dobila uvid u njihove proizvode", poručio je Kozina.

Priznanja najboljim vinarima biti će uručena u sklopu podsajamske manifestacije Sajam turizma koja se održava u sklopu 17. međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2014., od 8. do 12. travnja.

FENA