Hercegovina će ove godine ostati bez trešanja, grožđa i vina

trešnja
Mraz koji je prošli vikend pogodio Hercegovinu odnio je polovinu vinove loze, mladih plodova voća i skoro sve zasađeno povrće. Štete se još zbrajaju i sigurno je neće biti male, piše dnevni-list.ba.

U uništenim vinogradima i voćnjacima prepričava se kako stariji stanovnici Hercegovine pamte da je prije trideset pet godina, odnosno u travnju 1981. isti mraz zahvatio Hercegovinu i da su se poljoprivrednici od te nepogode oporavljali godinama. Drugi pak kažu kako se sve manje ljudi odlučuje za bavljenje poljoprivrednom jer svake godine neka prirodna nepogoda napravi ogromne štete. Ista situacija je u Bosni gdje su nasadi maslina, jabuka i krušaka smrzli ili polomljeni pod težinom snijega.

Zahtjev prema Vladi

Seljački savez Federacije BiH jučer je poslao zahtjev federalnom premijeru Fadilu Novaliću u kome traže da se zbog ogromnih šteta koje su niske temperature, snijeg i mraz nanijele poljoprivrednicima, proglasi stanje elementarne nepogode.

Navode kako su u razdoblju od 16. travnja pa sve do 24. travnja Federaciju zahvatile vremenske neprilike, snijeg, mraz i niske temperature, koje su nanijele ogromnu štetu poljoprivrednicima prvenstveno u biljnoj proizvodnji, povrtlarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu, gdje se po njihovim pokazateljima štete na prostoru FBiH kreću u rasponu od 70 do 100 posto. Navodi se i to kako je poljoprivredna proizvodnja u Federaciji, i bez ovih nepogoda, već bila na koljenima, te kako traže proglašenje stanja elementarne nepogode kako bi se poljoprivrednicima barem djelomično nadoknadila uložena sredstva.

- Ove godine u Federaciji neće biti berbe...Ovo je kap koja je prelila čašu, ističu u Savezu.

Dubrave, Brotnjo, Mostar

Kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanska županija najveća šteta napravljena je na Dubravskoj visoravni, Brotnju i na jugu Mostara gdje su stradali vinogradi i voće. Sa druge strane, prema prvim podacima iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, u općini Ravno skoro i da nema štete. Konjic i Rama su također oštećeni budući da je prije nekoliko dana na tom lokalitetu pao snijeg.

Mještani južnih mostarskih naselja jučer su putem medija apelirali na vlasti da proglase stanje elementarne nepogode i pomognu poljoprivrednicima u saniranju štete. Kažu kako ove godine neće od vinograda koji broje na tisuće stabala loze imati rod ni da se pošteno počaste. Apeliraju na vlast, posebno županijsku da im pomognu, jer, kako kažu, u lokalnim zajednicama nemaju sluha za njihove probleme.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović za vikend je obišao pogođena područja na Dubravskoj visoravni i Brotnju, a jučer su njegovi pomoćnici bili na terenu u Mostaru. Jović kaže kako šteta ima i kako je to na prvi pogled evidentno, ali i kako je od općine do općine ili od naselja do naselja situacija drugačija.

- To je kao leopardova koža. Imate mjesta gdje je šteta načinjena u pravom smislu te riječi, a imate opet mjesta gdje su vinogradi izvukli s manjom štetom. Gdje je postojalo bilo kakve cirkulacije zraka nije bilo velike štete. Gdje je zrak stajao došlo je do smrzavanja i značajnije štete, rekao je Jović i dodao kako prikupljaju podatke i kako će uskoro imati više informacija.

Tvrdi i da će se vinova loza obnoviti i kako će biti prinosa, ali ni blizu onome kako bi bilo da nije bilo mraza.

Govoreći o mogućnostima proglašavanja stanja elementarne nepogode Jović pojašnjava da su sada na potezu lokalne zajednice koje trebaju obići teren i izvršiti procjene, a nakon čega bi se moglo govoriti o stanju elementarne nepogode. Sredstva za pomoć poljoprivrednicima postoje na podračunima Civilne zaštite i ona bi se, kaže Jović, mogla koristiti ako se proglasi stanje elementarne nepogode.

Informacije smo jučer potražili i u Gradskoj upravi Mostara gdje su nam kazali kako još uvijek nemaju niti jedan zahtjev za izlazak na teren kako bi se procijenile eventualne štete. Načelnik Odjel za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Predrag Šupljeglav rekao nam je kako štab Civilne zaštite proglašava stanje elementarne nepogode ali kako za takvu odluku moraju postojati parametri.

U Ljubuškom stradalo sve

U Zapadno-hercegovačkoj županiji najviše je stradao Ljubuški. Općinsko vijeće Ljubuški jučer je donijelo odluku o izdvajanju 200.000 maraka sa sanaciju štete na poljoprivrednim kulturama. Općinske i županijske vlasti obilaze teren. Obećali su i veću pomoć kada se situacija snimi. Svjesni su da svu štetu poljoprivrednicima država ne može nadoknaditi, ali će, kako kažu, uraditi koliko mogu.

Loše vijesti stižu i iz Trebinja gdje su najveću štetu pretrpjeli zasadi vinove loze i voćnjaci koji su bile u feno fazi, odnosno fazi zametka ploda - a posebno na području Ljubomira, Zubaca, Lastve i Petrovog polja, gdje su temperature uvijek niže nego u gradskom području. I Trebinje radi procjene i uskoro će općinske vlasti reagirati po ovom pitanju.