Hercegovci pomažu djecu iz Konga

... stradala časna sestra Lukrecija Mamić. Ima i onih koji pokušavaju pomoći iz BiH, poput Branka Ostojića, nastavnika u osnovnoj školi u Bijakovićima pokraj Međugorja.

Potresne slike

- Godinama sam se kanio na neki humanitarni rad, bilo je raznih promišljanja. 2010. su me jako potresle stravične slike unesrećenih ljudi i djece nakon potresa u Haitiju. Tada sam odlučio da se moram i ja uključiti u neki humanitarni rad.

Preko prijatelja sam došao do gospodina Ile Kelića iz Zagreba koji se bavi humanitarnim akcijama. Stupio sam u kontakt s fra Ilijom Barišićem misionarom u Kongu i tako je počela naša akcija pomoći siromašnoj djeci Konga, priča Ostojić.Fra Iija Barišić je godinama misionar u Kimbuliju i najbolje poznaje teškoće kojima se ta djeca susreću u djetinjstvu, pored sveopće neimaštine, gladi i raznih bolesti, toj djeci je bila potrebna novčana pomoć kako bi se obrazovali.

Kako i sam radi u osnovnoj školi, Ostojić je svoje nakane podijelio s kolegama i učenicima, a trebale su im i osobe koje bi priložile manji iznos novca i prihvatile kumstvo za prvih osmero djece.

- Za dva učenika kumstvo sam prihvatio ja i moj 6a razred, nastavnice Snježana Bevanda i Jasna Jerkić sa svojim razredima prihvatile su kumstva za još četvero, a za sedmo i osmo dijete kumstvo je prihvatio Đuka Juraj Ivanković iz Bijakovića. Na žiro-račun misije uplatili smo po 70 eura za svako od osmero djece, što je trebalo biti dostatno za jednogodišnje obrazovanje i za jedan obrok dnevno, kaže nam.

Djeca iz razreda dirljivo su reagirala na fotografije i priče o djeci iz Afrike, a većina nije mogla vjerovati u kakvim lošim uvjetima žive njihovi vršnjaci. Kako kaže, najdirljivije je bilo kada su nedavno dobili informacije o uspjehu njihovih kumova, njihove zahvale i ocjene uspjeha u školi.

- Kraj je ove školske godine 2010.-2011. i koristimo ovu prigodu da Vam iskažemo naše zahvale, odanost i priznanje. Naši maturanti zaista su dobro uspjeli na Ispitu zrelosti, sve su to plodovi i vašeg zalaganja i pomoći za obrazovanje. Bez vaše pomoći djeca bi ostala kod kuće i bez ikakve mogućnosti da uče u školi kao druga djeca.

Među njima su i vaši kumovi, zapisao je u jednom od pisama fra Ilija Barišić. Ohrabreni prvim uspješnim rezultatima krenulo se u veći projekt - od fra Ilije Barišića zatražen je širi popis djece u svim životnim dobima: osnovnom, srednjem i fakultetskom.


Veća akcija

Za ovu školsku godinu stigao je popis od 93 djece, 90 ih je u osnovnoj i srednjoj školi, a troje na fakultetu i za tih troje već su se našli kumovi, međugorski hodočasnici iz Belgije prijatelji Branka Ostojića. Oni su uz prihvaćeno kumstvo studentima donirali po 300 eura.

Za ostale učenike u osnovnom obrazovanju pored prihvaćanja kumstva treba osigurati 50 eura, a srednjoškolcima po 100 eura. Kako bi akcija bila što uspješnija planira se izrada web stranice na kojoj bi se objavili podaci, a želja je omogućiti nekome od mladih Kongoanaca dolazak u BiH na daljnje obrazovanje.

Izvor: Vecernji.ba